3/8/07

SI A RIPOLL

Sí a l’estatut. Sí a Catalunya. Sí al futur. Sí a Ripoll.

En termes generals estem convençuts i defensem que l'Estatut de 2006 -que es sotmet a referèndum aquest proper dia 18- recull aspiracions nacionals i atorga més autogovern a Catalunya, un nou finançament i més competències a la Generalitat, i amplia nous drets amb l'objectiu de contribuir al progrés, el benestar i la igualtat entre les persones. Catalunya està vivint, doncs, uns moments històrics. L’Estatut suposa un gran avenç per l’autogovern i el reconeixement nacional de Catalunya i té per objectiu la millora del benestar de totes les persones que vivim i treballem a Catalunya.
És l'eina bàsica que ha de permetre treballar per la cohesió social, per una sanitat i per una educació públiques i de qualitat i per fer les infraestructures que Catalunya necessita, en el marc d'un desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Des de Convergència i Unió defensem que el municipalisme català també ha de ser partícip d’aquest moment de la història del nostre país i ha de donar suport al text estatutari aprovat pel Congrés dels Diputats i el Senat. De fet, la proposta de reforma de l’Estatut reconeix, també, el paper cabdal dels municipis com a administració més propera a la ciutadania, reforçant el seu paper institucional, garantint més autonomia municipal i incrementant les seves competències.
Què hi guanyem doncs des de Ripoll ? Mirant-nos-ho des del Bressol de Catalunya a resguard del sepulcre del Comte Guifrè –fundador de la dinastia nacional catalana- pren importància el fet del reconeixement dels drets històrics del poble de Catalunya : es reconeix que el nostre dret a l’autogovern no neix de la Constitució sinó que és anterior; i el fet que per primer cop una Llei aprovada per l’Estat reconeix que som una nació.
Si ens ho mirem des de la perspectiva del finançament també és important el pla de xoc en infraestructures que suposarà la inversió anual equivalent al Producte Interior Brut català respecte l’Estat Espanyol xifrat en un 18,5% per als propers 7 anys com a mínim. Això servirà per pal.liar el dèficit històric llargament reivindicat d’inversió estatal : la millora de la línea de ferrocarril Montcada – Puigcerdà afegit al traspàs de competències a la Generalitat dels ferrocarrils regionals i de rodalies, la millora de les carreteres de l’Estat : l’eix pirinenc N-260, el quart cinturó situarà tres recursos de primer ordre internacional (port i aeroport-AVE) a una hora de Ripoll amb les avantatges empresarials, turístiques i socials que això suposa; la millora de l’eix transversal i el túnel de Toses, ...
Des del municipalisme es millora també amb la creació del Consell de Governs Locals, un òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat. El consell haurà de ser escoltat en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afectin de manera específica les administracions locals i en la tramitació de plans i normes reglamentàries.
També milloren els nostres ajuntaments per que aquest Estatut reconeix que el municipi és l’ens local bàsic de l’organització territorial de Catalunya i el mitjà essencial de participació de la comunitat local en els afers públics. L’Estatut garanteix als municipis un nucli de competències pròpies que han de d’ésser exercides amb plena autonomia; i també s’estableix que la Generalitat haurà de determinar i fixar els mecanismes per al finançament dels nous serveis derivats de l’ampliació de l’espai competencial dels governs locals. Es preveu que en cap cas es puguin minorar o reduir els recursos econòmics traspassats als ajuntaments amb l’entrada en vigor de l’Estatut; i que s’establiran els mecanismes financers per compensar els ajuntaments per la financiació de despeses que les lleis no els atribueixen però que desenvolupen atenent a les necessitats socials locals i no ateses per les administracions superiors.
Per això diem ben alt Sí a l’Estatut, Sí a Catalunya, Sí al futur, Sí a Ripoll.