7/8/07

El nou POUM de Ripoll després d'eleccions



Què passarà amb el Pla General després del 28 de maig ?

Fa quatre anys, en vigílies de les eleccions municipals, el govern de CiU havia deixat pràcticament enllestida la revisió del nou Pla General de Ripoll (el que ara es coneix com a Pla d’Ordenació Urbana Municipal, POUM). Una feina acabada, entregada ala Comissió Provincial d’Urbanisme que dibuixava com havia de ser el Ripoll del futur.



Només d’entrar, el govern del tripartit va aturar el procés, argumentant que no estaven satisfets amb la proposta, i que volien fer-hi canvis. El resultat és que han passat quatre anys i Ripoll continua sense tenir un Pla General que defineixi com ha de ser la vila en el futur, on han d’anar els equipaments i les vies de comunicació, o quin sòl es destina a ús residencial i a ús industrial. De moment, però, l’intent de canviar el POUM ja ha costat 60 milions de les antigues pessetes, que paguem els ciutadans de Ripoll. La incertesa, a més, paralitza al llarg de 4 anys com a mínim moltes iniciatives particulars i empresarials. El nou Pla no precisa la ubicació de nous equipaments com el nou ambulatori, ni planifica la futura ubicació de la ITV, ni destina nous usos als terrenys de l’actual ambulatori…

El nou POUM que intenta tirar endavant el tripartit s’ha quedat en el primer tràmit, el de l’aprovació inicial, que es va fer el novembre de l’any passat amb 9 vots a favor i 8 vots en contra. Les presses de l’equip de govern van passar per sobre de tot allò que hauria estat raonable: arribar a un consens entre tots els grups polítics municipals, en una qüestió tan important per Ripoll, i obrir la participació dels ciutadans sobre algunes de les propostes més importants del POUM: la massiva urbanització del sector de La Preparación Textil (el Pla), el trasllat de l’estació al Pla d’Ordina o l’”anella de cirvumvalació” pel Pla de Sant Pere.
El grup de CiU va oferir consens, si es revisaven aquestes qüestions, però no hi va haver voluntat de diàleg.

A les portes de les eleccions municipals, el tripartit ha optat per aturar el procés del POUM, evitant per exemple, contestar les al·legacions presentades per ciutadans, empreses i entitats. Si arriben al govern, és previsible que es torni a posar en marxa, i que s’aprovi tal com està. No hi ha cap garantia escrita i signada –malgrat el que hagin insinuat- de que es puguin arreglar alguns despropòsits, com l’anella de circumvalació.

Aquest és un dels punts del Pla General que CiU vol rectificar, si torna a governar. La famosa “anella” implica convertir tot el centre de Ripoll en una illa de vianants, però això és realment possible? Abans cal preguntar-se, per exemple, “què provoca el tràfec al centre de Ripoll i quin volum de tràfec hi ha entre els barris”, explica l’alcaldable de CiU, Jordi Munell. “Com es va a l’Ajuntament, les Monges o els Salesians, des del barri de l’Estació o des de la Carretera de Barcelona?”, qüestiona Munell. La proposta de l’equip de govern es justifica per millorar la comunicació entre els barris, però no farà més que entrebancar-la.

L’altre gran error d’aquesta anella seria el de portar tot el trànsit a un barri residencial, com és el Pla de Sant Pere. El pas a prop de l’Escola Tomàs Raguer i l’Escola Ramon Surinyach no es pot resoldre, d’altra banda, si no és amb grans murs, a causa del pendent. I finalment, Jordi Munell es pregunta si “és necessari fer un altre pont a la Rectoria”?

Tornar a fer marxa enrere en el POUM no seria bo, perquè CiU no vol que es tornin a perdre quatre anys més. Però sí que es poden revisar les al·legacions, tant com sigui tècnicament possible, reunir-se buscant l’entesa i el consens amb els afectats i buscar la millor ordenació urbanística per a Ripoll, que s’hi juga el futur dels pròxims 20 anys. Un Ripoll on s’ha de poder viure i treballar bé, un Ripoll capital de comarca i referent del Pirineu oriental.