7/8/07

Discurs de Jordi Munell, juny 2007

Discurs d'investidura Ajuntament de Ripoll, juny de 2007


Alcaldessa, senyores regidores i senyors regidors, Sra. Secretària, funcionaris i personal de l’ajuntament, senyores i senyors, amigues i amics

1- En primer lloc en nom propi i del grup municipal de CiU vull desitjar sort i encert en el seu segon mandat a la re-escollida alcaldessa Sra. Teresa Jordà.
També vull agrair públicament l’ampli suport rebut per la nostra candidatura per part dels ripollesos i ripolleses en les eleccions del passat dia 27.
I felicitar tant als regidors i regidores que avui ens deixen després d’aquest mandat com als que s’incorporen de nou, als quals donem la benvinguda.


2- Aquesta nova elecció que s’acaba de produir és un acte del tot legal d’acord amb la legislació vigent, però des de CiU estem convençuts que torna a NO ser moralment legítim d’acord al que una gran majoria de ripollesos volia; com ja va passar fa quatre anys, i que es desprèn dels resultats electorals.

3- Com tots els presents coneixen; el resultat de les eleccions va donar com a força guanyadora CiU però sense la majoria suficient per a governar en solitari per molts pocs vots.

Si fem un anàlisi dels resultats electorals del passat dia 27 de maig cal ressaltar que :

a) CiU ha guanyat les eleccions per que
· va ser la força més votada, amb 2433 vots, 760 més que la segona força; i per tant amb molta evidència és l’opció preferida per la majoria de ripollesos, amb un 44,6 % dels vots vàlids emesos; i amb un increment del 5,7% del vot vàlid respecte els resultats obtinguts el 2003.

b) CiU va guanyar les eleccions per que
Davant la reducció del cens electoral en 372 votants; l’increment d’abstenció en 535 vots i un total de vots en blanc o nuls fins a 196; CiU va ser la força que menys vots percentualment va perdre en comparació amb els altres partits :
· CIU -9,1%
· ERC -10,5%
· PSC -17,8%
· ICV -49,7%
· PP -14,9%
Per tant cal interpretar-ho com que CiU és l’opció política menys castigada o la més recompensada per la trajectòria seguida durant l’actual legislatura. Per tan novament hem d’afirmar que davant aquesta comparació CIU ha guanyat aquestes eleccions municipals.

c) CiU ha guanyat les eleccions per que
· Respecte el 2003, CiU va ser la força que més ha incrementat en percentatge de vots respecte el total de votants ;
i. CIU : +3,4%
ii. ERC : +2,2%
iii. PSC : -4,8%
iv. ICV : -41,3%
v. PP : -0,7%



· i també cal remarcar que la tercera força política municipal que ha acabat essent decisiva en l’elecció d’alcalde i la formació de govern municipal ha disminuït en gairebé un 18% el seu pes polític en nombre de vots passant de 1030 a 847; amb el recolzament popular més baix de la seva història a Ripoll.
· Segons paraules preses d’un reconegut i valorat ex alcalde de Ripoll, ERC i PSC entren en l’esquema de la piràmide invertida : molt poder a la cúspide i cada vegada menys suport democràtic a la base; ERC amb prop de 200 vots menys té un regidor més. I el PSC amb 847 vots menys conserva els 3 regidors.

d) CiU ha guanyat les eleccions per que
va guanyar en vots a 11 taules de les 13 que hi ha a Ripoll; configurant un mapa polític ripollès on clarament es manifesta quina és l’opció més desitjada per la població votant.

4- Per això i en coherència amb els resultats esmentats, vull recordar que des del dia 28 –amb un dia de reflexió pel mig- varem iniciar i liderar la proposta d’un govern municipal presidit per la força més votada amb diferents possibilitats : des d’un govern d’unitat inèdit a la història recent de Ripoll, fins a un govern de pacte o un govern en minoria; parlant amb tots i amb tothom qui ho va voler, buscant la fòrmula que millor possibilités la participació activa i còmode de tots els grups polítics amb representació municipal.

Por tots aquests motius referenciats, des de CiU hem presentat la candidatura del nostre cap de llista –jo mateix- com a alcalde de Ripoll. De fet no podríem prendre cap altra opció com a força guanyadora de les eleccions municipals a Ripoll.

Tornem a creure que majoritàriament el poble de Ripoll no volia de nou l’anomenat pacte d’esquerres que avui es torna a institucionalitzar amb el nomenament de la Sra. Jordà com a alcaldessa; doncs si els vilatans ho haguessin volgut així, així ho haguessin reflectit els resultats electorals que abans he esmentat. De fet ja han tingut els vilatans 4 anys per a valorar el govern encapçalat per la Sra. Jordà i els resultats electorals han parlat.

Al menys JO, personalment li he de confessar que no gosaria ni tindria valor moral per a instituir-me com alcalde del meu poble si no em sentís escollit i volgut per una majoria suficient i evident dels ripollesos i que així ho reflectissin els resultats electorals. Tampoc tindria el valor suficient per atribuir-me –com va fer la Sra. Jordà- ja a la mateixa nit electoral el suport dels votants del PSC de Ripoll que s’il.lusionaven –suposo- amb el missatge del Sr. ENRIC PEREZ : “vull ser l’alcalde de Ripoll, però sobretot em proposo ser l’alcalde de la gent de Ripoll”, i que aparexia en la seva campanya.

No vull entrar a valorar els acords i pactes previs que ERC i PSC podien tenir i que es podien entreveure de les declaracions a la premsa de la Sra. Jordà el mateix dia de les eleccions a la nit o a la premsa escrita dels dies immediatament posteriors. Tampoc vull entrar a valorar els acords entre ambdues formacions polítiques –reconeguts pels alts càrrecs provincials dels seus partits- que vinculen la formació de govern a Ripoll amb els pactes per governar la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Ripollès, avantposant de nou els interessos de partit als interessos de Ripoll i als interessos dels ripollesos manifestats a les urnes el passat dia 27.

Sí que puc valorar la sensació de carrer. La sensació de que s’està contribuint a dividir Ripoll i els ripollesos en lloc de sumar i fer pinya per a fer un poble més potent, més orgullós i més competitiu. Dividint entre els que van anar a votar i els que creuen, desencisats que no paga la pena anar a votar per que el seu vot acaba servint per fer que una altra força política diferent assumeixi l’alcaldia. Dividint entre els que defensen els pactes de perdedors i els que defensen assegurar un recolzament democràtic majoritari al guanyador de les eleccions.

Dit això, permetint-me que reafirmi que des de CiU continuarem treballant des de l’oposició per avançar cap el model de poble que hem anat defensant aquests darrers quatre anys i continuant el llegat que es va gestar els anteriors 8 anys de govern de CiU, buscant una vila econòmicament diversificada on tothom s’hi pugui guanyar la vida, on s’hi visqui bé, amb els rius com a eix vertebrador i amb més i millors serveis per a les persones.

El nostre programa electoral, el que major suport ha rebut per part dels vilatans a les eleccions, el que és el nostre compromís amb els ripollesos i ripolleses continua evidentment en ferm. Un programa que varem articular en 18 reptes de progrés que per nosaltres eren 18 compromisos de govern. Aquests seran la nostra fita de treball, des d’una oposició constructiva i positiva, ferma i valenta; sempre al costat –o fins i tot per davant- de l’equip de govern per defensar Ripoll i aquest model de poble.

Des de CiU volem treballar per continuar aquells projectes que ara fa 4 anys ja anunciàvem amb satisfacció i orgull, com la nova biblioteca central comarcal, el nou pavelló d’esports, continuar els aparcaments de Can Guetes i el punt d’acollida de la via verda, continuar el passeig del mestre Guich i el passeig del ferro, acabar el sector del carrer 27 de maig, construir habitatges per a joves i socials al sector de Can Guetes, finalitzar la zona industrial de La Barricona, el Museu Etnogràfic, la rehabilitació del centre històric o el col.lector de Pintors i Mas de’n Bosch... entre d’altres.

També podem assegurar que aquests darrers 4 anys l’equip de CiU ha treballat molt, des de l’oposició amb honestedat i rigor, fent allò que en tot moment hem cregut que era millor per a Ripoll i amb fidelitat al nostre programa electoral.

Malgrat en nombroses ocasions la sensació que hem tingut és de no comptar per a res, de no tenir informació en temes claus com el planejament urbanístic, de no tenir en compte la nostra aportació com a força majoritària i més representativa, sense poder tenir presència en la publicitat institucional; fins i tot en algún Plenari se’ns va arribar a afirmar que ja podíem anar fent i anar dient per que Vostès teníen 9 vots i nosaltres 8 i que al votar sempre guanyaven Vostès. Confiem i esperem que situacions lamentables de prepotència com aquestes no es reprodueixen en aquesta nova legislatura.

Sàpiga que la nostra tornarà a ser una oposició constructiva pensant sempre en el progrés de Ripoll,
· defensant i treballant per a tenir un bon i millor pla d’ordenació urbanística que doni resposta i reculli al màxim les al.legacions dels ripollesos, que eviti la solució del vial de circumval.lació pel mig del barri de Sant Pere, que reconsideri el conveni signat amb la Preparación Textil, que prevegi sól per a activitats empresarials i industrials, interconnectivitats amb les variants, sòl d’equipaments per a usos estratègics des d’un punt de vista socioeconòmic, aparcaments perimetrals a les zones comercials, ...

· una vila neta i endreçada, amb uns barris millors i i més ben mantinguts, amb equipaments veïnals.
· Lluitarem per facilitar la creació de 400 nous llocs de treball a Ripoll, donant suport a l’ampliació i consolidació de les empreses locals i de noves iniciatives.
· Estarem al costat dels joves defensant l’accés a l’habitatge i al treball digne, defensant l’oferta d’oci juvenil.
· Al costat de les entitats esportives, culturals i socials fomentant la seva participació en la gestió municipal i oferint suport a les seves iniciatives, espais de reunió gratuïts.
· Estarem al costat de les families defensant l’accés a l’habitatge, exigint la gratuïtat de la llar d’infants, un parc infantil i ajuts al lloguer de pisos per a parelles joves.
· Al costat d’un comerç potent, amb una nova oferta firal, més aparcaments de proximitat,
· Traballant per tenir una oferta cultural atractiva i suggerent al llarg de tot l’any amb la participació i implicació de les entitats culturals
· Potenciant i diversificant l’oferta turística
· Al costat de les persones, amb nous serveis d’atenció de proximitat.
· Al costat d’una policia de proximitat, implicada i compromesa amb els vilatans, amb els barris, amb el comerç.
· Defensant projectes de futur i de sostenibilitat com la xarxa wifi, el foment de les energies alternatives i el reciclatge, l’estalvi d’aigua,...
· L’atenció a la gent gran, la solució de les barreres d’inaccessibilitat, l’atenció i prevenció a les víctimes de la violència domèstica, els infants en situació de risc, prevenció de la drogodependència i la pre-delinqüència, combatre el mobbing inmobiliari...
· Defensant la butxaca dels ripollesos, promovent la congelació fiscal, el control de l’increment de la taxa d’escombraries, reducció d’impostos a les families amb pocs ingressos, la reducció de l’IBI a les hipoteques inverses.
· Defensant que l’ajuntament sigui una administració que els vilatans sentin propera; que els vilatans rebin resposta SEMPRE i no silenci a les seves demandes, propostes, queixes.

Gràcies, i novament reitero el meu desig de sort i encert a la Sra. Alcaldessa i el seu equip de govern en aquesta legislatura que avui comença.

Ripoll, 16 de juny de 2007