3/8/07

PLANEJANT EL FUTUR DE RIPOLL, EL POUM

Planejant el futur de Ripoll

Al llarg dels darrers mesos des del grup municipal de CiU hem estat estudiant i fent aportacions als Criteris i Objectius generals de planejament previs a la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). De la mateixa manera que durant l’anterior legislatura es va convidar àmpliament a participar a la resta de forces polítiques i entitats de la vila, davant d’un tema tan important pel futur de la nostra vila com és el Planejament defensem per sobre de tot arribar a un consens amb l’equip de govern del tripartit.

El model inicialment proposat de Criteris i Objectius i solucions Generals de planejament per part del tripartit pensem que presentava serioses mancances i algunes propostes inviables, i per això hem realitzat un conjunt d’aportacions constructives, positives, tan verbalment durant les reunions com per escrit en forma d’al.legacions. Les nostres propostes evidentment segueixen el model de poble que ja havíem plantejat en el Pla aprovat el 2003 : pensar en el creixement de Ripoll a un horitzó de 15-20 anys fins als 13000-14000 habitants, això suposa dotar la vila d’espais per a equipaments, terreny empresarial de disposició inmediata, sòl per a habitatges, el gran parc central al voltant del riu... amb ambició i apostant per a potenciar el seu atractiu a nivell comarcal i d’altres pobles de l’entorn. Pensar en incrementar la població és indirectament una mesura clau per a potenciar el petit comerç, les escoles, els serveis...

Segons defensa el nostre grup municipal de CiU la revisió del Pla General Urbanístic de Ripoll ha de tocar de peus a terra i plantejar alternatives i solucions viables a curt o a mitjà termini que permetin afrontar problemàtiques actuals, solucions als problemes de mobilitat i preveure un horitzó de futur amb ambició, pensant en una vila potent, atractiva en quant a oferta d’habitatge digne, variat i a preu assequible. Una de les mesures que pensem imprescindibles és la suficient dotació de sòl residencial per a totes les tipologies d’habitatge que puguin donar resposta a les diferents preferències dels vilatans.

Una oferta suficient de sòl per a habitatge i per a empreses és la millor mesura que pot preveure l’ajuntament per a contrarrestar la creixent demanda i intervenir en la regulació d’un sector que presenta una excessiva inflació constant de preus, la qual cosa dificulta sovint l’accés al dret a l’habitatge de la població jove o de la població menys afavorida econòmicament. Cal preveure en el Planejament sòl per a habitatge “assequible” o social, a preus taxats com a Cal Deu, com als nous habitatges del carrer Josep Ma. Pellicer o com també havíem previst al nou sector de Can Guetes al barri de la Crta. de Sant Joan; també sòl per a habitatges de lloguer i per a joves com es va promoure al Carrer Trinitat.

El que pensem que és inadmissible dins el consens que demanem és la proposta del tripartit d’imposar límits definitius –per sempre- al terreny urbà i assumir que les futures demandes –i per tant el creixement futur de Ripoll- en matèria de sòl per a habitatges, per a empreses, per a serveis o per a equipaments ... hagi d’anar als municipis del voltant. Aquest criteri és clarament contradictori del model ambiciós de vila, cap de comarca i referent de comerç que defensa CiU.

Bon Nadal a tots els ripollesos i el nostre millor desig per l’any 2006 : salut i feina per a tots.
Ripoll, desembre de 2005