3/8/07

LA CRISI DEL TEXTIL I LES INVERSIONS AL RIPOLLES

Reflexions al voltant de la crisi del tèxtil (II)

La setmana passada, la premsa catalana es va fer ressò de la nota feta pública per la conselleria de treball i indústria presidida per l’Hble. Josep Ma. Rañé. La nota informava que a Catalunya s’han captat inversions per un valor de 141 milions d'euros els darrers setze mesos, i que L'Agència Catalana d'Inversions ha intervingut en la captació de 33 nous projectes, la majoria industrials. Preocupat per la situació del tèxtil a casa nostra, pensant justament en la recent reunió mantinguda entre l’Hble. Conseller Rañé i els representants de la nostra comarca (Consell Comarcal, Ripollès Desenvolupament, Fundació Soler i Ajuntament de Ripoll) i per la necessitat d’incentivar inversions cap al Ripollès em vaig disposar a llegir amb interés la notícia.
Especificava la informació que l'Agència Catalana d'Inversions és un organisme creat l´abril de 2004 pel Departament de Treball i Indústria per tal d´implantar noves indústries, que té la seu a Barcelona, i compta amb delegacions a Madrid, Tòquio i Nova York, i que ha captat en setze mesos de vida inversions industrials per un valor de 140,93 milions d'euros, que han permès la creació de 2.018 llocs de treball directes i el manteniment de 982 llocs de treball més també directes. Actualment, l'Agència manté oberts 70 projectes d'inversió que podrien arribar a implantar-se a Catalunya – dins els sectors de l'automoció, la química fina, el sector farmacèutic, l'energètic, l'agroalimentari i les TIC-. Pot ser una oportunitat per contribuir a la reindustrialització del Ripollès ?
El pressupost de l'Agència per al 2005 és de 4,4 milions d'euros, i entre l'abril i el desembre del 2004 es van captar disset projectes diferents i només entre gener i agost d'aquest any ja se n'han captat setze més. Tot i que en el 65% dels casos, les empreses estudiaven altres emplaçaments, finalment es van decantar per Catalunya. El govern té obertes dues línies de subvenció de fins a 2,5 milions d'euros per la generació de llocs de treball i de 0,5 milions per l'atracció de seus socials amb un període d'amortització de cinc anys com a mínim i una clàusula que obliga el retorn de la subvenció en cas de marxar del territori.
Segons la informació el 76% dels projectes captats eren inversions industrials i la resta (24%), del sector serveis. El 34% provenien de països de la Unió Europea, el 30% dels Estats Units, el Canadà i Mèxic i el 18% del Japó. Quant als sectors, destaquen el químic (28%), el farmacèutic i mèdic (24%) i l'automoció (16%). En el 40% dels projectes estudiats i finalment implantats a Catalunya, l'existència d'una línia de subvenció va ser un factor necessari per a la decisió final de l'empresa, però en cap cas han estat un factor determinant; i precisament en un 40% dels projectes finalment ubicats a Catalunya hi ha hagut ajuts o subvencions. El conseller valorava de manera molt positiva els 16 mesos de recorregut de l'Agència; i deia que s'ha convertit en un instrument eficaç, competitiu i rendible, “perquè per cada milió d'euros de despesa real de l'Agència s'atreuen 58,7 milions d'euros d'inversió privada a Catalunya i la despesa total de l´Agència per lloc de treball directe creat o mantingut és inferior als 800 euros”.

Em va sobtar negativament dins la informació difosa per la Conselleria, que Girona és la demarcació catalana que menys ha notat les sinèrgies creades per l´Agència Catalana d´Inversions (ACI). Segons les dades fetes públiques per la Generalitat, només un dels projectes industrials s´ubicarà a les comarques gironines.

El conseller de Treball i Indústria va destacar que la tasca de l'Agència no se centra a atorgar subvencions a les empreses, sinó a assessorar-les sobre com trobar terrenys, mà d'obra, establir contactes amb socis locals o amb proveïdors, a més de mostrar els avantatges que en matèria de logística o de serveis a les empreses ofereix Catalunya. L´Agència manté com a sectors d´actuació estratègica per a 2005-2006 el de l´automoció, la química fina, el sector farmacèutic, el sector energètic en el seu conjunt, el sector agroalimentari i el de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Davant d’aquesta informació tant estimulant per al nostre país i la nostra comarca, i davant les declaracions recents del diputat Boada i del mateix conseller Rañé al Ripollès, des del grup comarcal de CiU vàrem decidir presentar una moció d’urgència al Plenari comarcal del passat dimarts dia 13 de setembre, en la qual es demanava a l’AGENCIA CATALANA D’INVERSIONS depenent de la Conselleria de Treball i Indústria la seva sensibilitat i el seu compromís per a realitzar esforços suplementaris que permetin orientar alguna de les properes inversions empresarials captades des d’aquest organisme públic cap a la comarca del Ripollès en atenció a les necessitats urgents de reindustrialització i de manteniment de llocs de treball derivades de la crisi que està afectant a les industries tèxtils en general i en particular a les implantades a la nostra comarca.