23/3/16

Entrevista Fira de les 40 hores 2016

A finals de l’any passat l’atur a Ripoll es va reduir, encara de manera molt minsa. És un indicador d’una tendència positiva per Ripoll o una dada puntual i poc significativa?
M'agradaria molt poder dir que la tendència continuarà i que l'atur anirà a la baixa, i tot i que no tinc el do de l'endevinació, tinc força esperança que així serà. Per la nostra part hem treballat molt per aconseguir que s'implantin o que no marxin negocis i empreses tant a Ripoll com al seu entorn proper de la comarca. La tendència sembla que va a que les coses millorin.

L’any passat en aquestes dates, el polígon de la Barricona tenia disponible una sola nau de lloguer per a possibles emprenedors. Ha canviat aquesta situació?
Doncs m'alegra molt poder dir que en aquest moment tenim ocupades al 100% les naus de lloguer per a emprenedors; de fet la última nau la va llogar una empresa que volia ampliar el seu negoci i això encara és més bona notícia.

Ja han començat les obres de la rotonda de l’entrada a Ripoll sud. Quina previsió hi ha per tenir-les enllestides?
En principi aquestes obres tenen prevista una durada de 4 mesos, i resoldran un punt negre d'accidentalitat de la vila. Era molt necessària.

I el futur polígon industrial que s’ha de situar a la carretera de Les Llosses i les obres del qual van ser aturades per Urbanisme, en quin punt es troba?
S'està refent la proposta amb nous paràmetres però amb el mateix objectiu d'ampliar el sòl urbanitzable per a empreses i crear un parc urbà. Actualment hi ha una comissió de seguiment per part dels partits polítics presents al consistori. La nova proposta es fa des dels serveis tècnics municipals seguint les indicacions de la comissió.

Ara que el nou supermercat Mercadona ja està en funcionament a Ripoll, i que s’ha avançat en la urbanització de la zona de la Preparación Textil, quina valoració fa d’aquesta actuació?
És evident que l'espai del Pla està experimentant una millora urbanística molt notable. ara s'està completant al conjunt del sector fins enllaçar amb el Passeig Ragull; només pel fet d'aturar i revertir el deteriorament d'aquest antic espai industrial, és un motiu i una molt bona raó per estar satisfets per la millora que suposarà pel barri de la Crta de Barcelona i el nou espai verd i per activitats econòmiques que guanyarà Ripoll.

D'altra banda la implantació d'aquest supermercat demostra que consideren estratègica l'atractivitat comercial de la nostra vila respecte el seu entorn comarcal i de poblacions de comarques veïnes; atès que tenien constatada una important fuga comercial cap a Osona i la Garrotxa. Si a banda d'això la cosa es tradueix en nous llocs de treball, a augmentar l'oferta per als vilatans i l'atractiu cap a Ripoll des dels pobles del voltant, per força ho hem de veure tots plegats com una notícia positiva.

L’any passat Ripoll es va sumar a la Ruta Europea del Formatge. A l’octubre es va celebrar la primera Fira Europea del Formatge a Ripoll. Quina és la seva valoració d’aquella Fira? Què pot aportar a Ripoll i el Ripollès? Es repetirà anualment aquest esdeveniment?
La Fira va ser un veritable èxit de públic i es preveu repetir-la anualment. Aquest ha estat un dels grans reptes d'aquest passat any 2015, tots sabem que la gastronomia avui dia té molta importància i fa moure moltes persones arreu del món. I un aliment que ha pres molta volada ha estat justament el formatge.
De formatges n'hi ha milers de varietats i qualitats, i hem volgut entrat a formar part d'aquest projecte de Ruta Europea del Formatge per “vendre” Ripoll i els bons formatges artesanals que es produeixen a l'entorn comarcal. Hem situat el nostre destí gastronòmic al costat de marques i destins ja consolidats i reconeguts mundialment com són Casar, Idiazabal, Maó, Cabrales, Peñallemera, ... I això ens obre noves oportunitats de donar a conèixer Ripoll.

Enguany Ripoll acollirà una Trobada Nacional de Puntaires, en què s’espera que hi assisteixin unes 2.000 o més persones. On i quan es farà?
Aquesta és una cita que tindrà lloc el 5 de juny i ens fa molta il·lusió, el projecte neix durant la celebració de Santa Úrsula dins Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013 i ens arriba de la mà de l'Associació Catalana de Puntaires. Esperem superar aquesta xifra de les 2.000 persones participants. Treballem amb la idea que l'esdeveniment tingui lloc al llarg de la carretera de Barcelona i el Passeig Ragull. Serà una gran diada festiva i de promoció de Ripoll.

En quin moment es troba la nominació de la Portalada del Monestir de Ripoll com a Patrimoni Mundial de la UNESCO?
Estem ja inclosos a la Lista indicativa del Patrimonio Mundial per acord de la Comisión Nacional de Patrimonio de l'Estat Espanyol; a partir d'aquí ja és possible que el 2017 o següents siguem la candidatura anual que l'Estat eleva a la Unesco. Tenim una exposició itinerant per a donar a conèixer la nostra candidatura arreu, (ara mateix es troba al Palau Robert de Barcelona, oficina de Turisme de Catalunya); acabem de presentar un matasegells amb la Portalada i hem engegat una campanya d'invitació a visitar Ripoll i la Portalada al cos consular acreditat a Catalunya per anar internacionalitzant les simpaties i el coneixement envers Ripoll i la candidatura.

Quines altres iniciatives porta a terme el consistori per tal d’incentivar el comerç i el turisme a Ripoll i a la comarca? N’hi ha alguna de nova prevista per aquest any? Com funcionen les fires temàtiques pels caps de setmana?
Des de les regidories de projecció, de comerç i de turisme s'està treballant conjuntament per crear sinergies entre els sectors econòmics locals.
Després de dues jornades de reflexió i conscienciació, aquest 2016 s'ha creat una taula de treball formada per un total de 13 persones, comerciants, restauradors i hotelers, professionals del medi ambient, representats de l'UBR i representants municipals. L'objectiu és planificar una estratègia per dinamitzar el sector amb la col·laboració de les parts implicades.
Per aquest any una de les novetats que cal destacar és el projecte de dinamització comercial del centre de Ripoll a través de la recuperació dels locals buits com aparadors del comerç de la vila i la promoció de locals per a nous emprenedors comercials. La campanya s'iniciarà en breu sota el nom “Ripoll : BOTIGA OBERTA”
També estan previstes l'organització de noves fires i mercats, com el mercat artesanal del pagès, la mostra d'oficis artesanals, una fira de l'esport i la muntanya, la ruta de la tapa, la festa de la Carlinada amb els trabucaires,...

Creu que el projecte turístic estrella del Ripollès continua essent el de Terra de Comtes i Abats? Disposa de xifres sobre l’evolució de les diferents iniciatives que engloba aquest ambiciós projecte, al llarg del temps?
El projecte Terra de Comtes i Abats ens ha permès avançar en el posicionament de Ripoll com a destí turístic, i el que es més important, establir una metodologia de treball, que ens està aportant un coneixement important del sector, i ens permet treballar de forma conjunta i transversal a la comarca.
La posta en marxa de l'entrada única per visitar el Conjunt Monàstic de SantA Maria de Ripoll, ha representat un gran avanç en l'estratègia de comercialització del producte. Durant l'any 2015 s'han rebut un total de 51.663 visites, mentre que al 2014 es van comptabilitzar un total de 26.096.
Un 82% de les visites són lliures, un 64% del públic són públic individual. Un 36% són visites de grups de més de 20 persones.
A través de la comercialització dels paquets turístics han participat en els paquets combinats d'àpats i allotjaments un total de 16 establiments de Ripoll; aquesta suma de col.laboracions no s'havia produït mai abans.
Per l'any 2016 s'estan dissenyant nous paquets que vincularan el projecte Terra de Comtes i Abats amb activitats de natura, i també Ripoll ha entrat en el programa del Catalunya Bus Turístic a partir de l'abril.

Sembla que el gruix de les iniciatives turístiques del Ripollès es va desplaçant més cap al nord, impulsat per les inversions de la Generalitat a través de Ferrocarrils Catalans a Vallter i a Vall de Núria. Com valora aquestes inversions?
Les inversions de la Generalitat a la Vall de Núria i Vallter són un motor d'atracció turística per a la resta de comarca, i en aquest sentit s'està treballant conjuntament amb ells per oferir paquets conjunts de comercialització de l'oferta de Ripoll. A Ripoll estem en el punt conjuntiu d'accés cap aquestes valls i cap al nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser, i no oblidem que és un parc que neix amb vocació transfronterera.

Enguany la Fira de les 40 hores vol donar més protagonisme al turisme i els seus actius a la comarca. El futur del Ripollès passa per acollir més visitants? Quin tipus de visitants atraurà la comarca? Què se’ls pot oferir?
Es molt important aconseguir un posicionament de marca Ripoll i evidentment el turisme ha de ser un motor per a l'activitat econòmica de Ripoll i de la comarca, aprofitant els innumerables i variats recursos que tenim, natura, patrimoni, gastronomia...
Es treballa per aconseguir un visitant molt variat, i per això l'oferta ha de ser variada buscant els diferents interessos : turisme cultural, turisme familiar, turisme industrial, turisme esportiu, gastronòmic, comercial, agroalimentari, d'experiències,....

Un any més la Fira també acollirà un espai destinat als emprenedors i empreses del Ripollès. És una manera de cuidar les empreses del territori? Què pot oferir Ripoll i el Ripollès als nous emprenedors? La comarca està al dia pel que fa a les infraestructures i serveis necessaris per poder treballar des d’aquí per a tot el món?
Des de Ripoll i comarca es treballa per facilitar un entorn òptim per a les empreses, treballar i viure a la comarca del Ripollès s'ha de convertir en un fet diferencial de qualitat de vida envers moltes altres zones de Catalunya.
Per facilitar i potenciar la implantació d'empreses, s'ha realitzar una plataforma virtual de sòl i sostre industrial, que es pot consultar a la web de l'ajuntament i de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès.
A Ripoll es mantenen els ajuts i subvencions per a joves emprenedors i implantació d'activitats, per contribuir a endegar els projectes amb uns costos més assumibles, i disposem d'una finestra única d'atenció a les empreses per a tots els tràmits municipals..
A Ripoll disposem de centres formatius de gran qualitat, pioners en la formació professional dual, i això permet a les empreses disposar de ma d'obra qualificada. A la vegada es fa formació continuada i ocupacional adaptada per part de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, la Unió d'Empresaris del Ripollès i la Fundació Eduard Soler.
En relació a les infraestructures, es treballa intensament per aconseguir que durant el 2016 es pugui disposar de fibra òptica al nostre municipi, un dels objectius prioritaris que ens permetran ser competitius territorialment.
I com a referent en matèria de comunicacions podem destacar la nostra implicació activa en l'Associació de la Xarxa C17, que pretén convertir l'eix de la C17/R3 en un projecte territorial estratègic de desenvolupament econòmic que combini els interessos comuns dels actors públics i privats, i que aposti per la indústria com a valor imprescindible, desenvolupant projectes claus per tal que el corredor de la C17 sigui un eix de promoció socioeconòmica, vertebrador del país i reconegut com un dels principals generadors de PIB de Catalunya.

Quan va esdevenir diputat al Parlament de Catalunya, va assegurar que procuraria, des de la seva nova posició, que pobles i comarques tinguessin tot allò que mereixen i necessiten per a viure i treballar-hi millor. I que no deixaria de banda la seva tasca com a alcalde. Com compagina aquestes dues funcions públiques?
Com altres alcaldes que formem part del Parlament de Catalunya compagino les tasques de diputat amb l'alcaldia i amb el suport dels regidors i regidores de l'equip de govern municipal. Això sí, em recorro les 80 milles de la C17 amunt i avall força vegades a la setmana; no sóc diferent de molts altres ripollesos i ripolleses que treballen a l'entorn metropolità i que també van i venen a diari.
Al Parlament formo part de diferents comissions de treball (Joventut, Seguretat Vial, Economia) i sóc el portaveu de Junts pel Sí a la Comissió d'Empresa i Coneixement. Com a diputat de comarca de muntanya treballo i treballaré per a millorar l'equilibri territorial i igualar positivament cap aquests territoris les oportunitat socials, de formació, de vida i de treball en el nou país que estem construint.

Quin paper tindran Ripoll i el Ripollès en el desenvolupament del nou Estat català que s’està gestant des del Parlament de Catalunya?
Ripoll com a bressol de Catalunya, i el Reial Monestir de Santa Maria com a primer panteó comtal de la Casa de Barcelona, és un referent, un símbol de la història mil.lenària del nostre petit país. Ho volem continuar sent en el nou Estat, el referent fundacional històric.
Aquest valor afegit de "marca" ha de situar Ripoll en l'imaginari col.lectiu com un destí necessari i potent tant en l'àmbit polític, històric i patrimonial, però també com a referent gastronòmic, empresarial, turístic, natural, formatiu, esportiu, museístic, ... del nostre nou país.