23/3/16

Llaés, un gran atractiu naturalístic de Ripoll


LLAÉS, UN ESPAI NATURAL DE GRAN ATRACTIU TURÍSTIC

La primavera ja ha arribat, s'allarguen els dies i de ben segur que ve molt de gust sortir a passejar o fer alguna excursió. Us proposo de fer una sortida per Ripoll mateix i sense haver d'anar massa lluny.

Un dels indrets més bonics de la nostra vila és la zona del veïnat de Llaés. Des de la vila s'hi pot arribar fàcilment des de diferents punts, el més habitual és anar-hi des del veïnat de Sant Bernabé de les Tenes, o des de la central de La Corba o fins i tot passant pel municipi veí de Santa Maria de Besora, tant li fa, el paisatge és espectacular per qualsevol de les rutes escollides.


Arribats a Llaés segur que us vindrà de gust anar fins a l'hostal de La Serra, on podreu fer beguda, un mos, o un esmorzar de pagès abans de començar l'excursió, fins i tot allò que els cosmopolites anomenen un brunch. Allà el menjar és casolà però suculent i sovint ve de gust quedar-s'hi també a dinar o a berenar-sopar segons l'horari. Si no l'heu pres abans a l'oficina de turisme de Ripoll, demaneu a l'hostal que us proporcionin un mapa on tot està molt ben indicat.

Aquesta excursió es pot fer tota a peu, però també és molt adequada si es vol fer en bicicleta o fins i tot caminar poquet, en aquest darrer cas podeu anar i deixar el cotxe sempre a prop dels llocs més interessants. Per començar us podeu aturar a l'estacionament on hi ha l'alzina bifurcada, allà hi ha un meravellós alzinar on segur que vindrà de gust fer una bona passejada.


Tot seguit de camí cap a la Masia del Teixidor hi trobareu el castell de Llaés, amb l'esglèsia romànica de Sant Bartomeu, situat dalt d'un turó, i reformada després del terratrèmol del S. XV. Actualment funciona com a allotjament turístic rural. Des d'aquest indret gaudireu d'una increïble vista de la comarca. Prop d'aquí també podeu visitar el conegut panteó de Llaés, que commemora l'afusellament de 72 carrabiners el 1875, episodi que va tenir lloc en el decurs de la tercera guerra carlina.


Després us proposo que deixeu el cotxe camí del Teixidor, i des d'allà camineu fins les balmes del mateix nom, testimoni d'un passat no gaire llunyà atés que fins l'any 1952 van estar habitades, i encara s'hi poden veure les divisions que hi havia, fetes amb murs de pedra seca. Aquest és un indret extremadament frondós per on hi passa un torrent, a més, com és temps de pluja, veureu caure les aigües per sobre de la balma, un veritable espectacle per a la vista.

Finalment, si decidiu fer aquesta sortida, us recomano que aneu i torneu per diferent camí o carretera, us asseguro que el paisatge s'ho val per ell mateix; i fins i tot des de la Serra o des de Tabèrnoles podeu endinsar-vos a la serra de Babi, al municipi veí de Montesquiu, sobre la Farga d'en Bebié, on l'espai dels “bufadors” és un sempre sensacional espectacle de la frondositat de la natura.