23/3/16

Les dones del tèxtil de Ripoll


LES DONES DEL TÈXTIL” DE RIPOLL

Cada 8 de març se celebra a nivell mundial el Dia Internacional de les Dones, i l'ajuntament cada any commemora aquesta diada amb algun acte. Aquest any es va fer un homenatge a les dones a través d'un col·lectiu molt significatiu, les dones del sector tèxtil de Ripoll.

Va resultar un acte molt emotiu, ja que dues ex treballadores de la Saphil -la Vevi Fraile i la Inés Arrondo- va recordar públicament les seves vivències, quan van arribar a Ripoll a principis dels anys 70 amb poc més de 15 anys.

Prèviament l'historiador Adrià Brull va oferir una interessant xerrada sobre la importància de la força laboral de la indústria tèxtil i el perquè les dones van ser a nivell mundial les treballadores d'aquest sector que sempre va ser -i actualment al tercer món ho continua essent- dels més explotats i mal pagats del mercat.



Però tot i així va destacar que la prosperitat econòmica de la nostra comarca va venir justament d'aquest sector d'indústria; moltes fàbriques amb moltes dones molt mal pagades, que sumant molts sous baixos van aconseguir, a través de l'estalvi i l'esforç fer progressar econòmicament tota una comarca, família a família.

L'Adrià Brull ens va exposar algunes dades molt interessants, com que el 80% de l'economia del Ripollès es basava durant gran part del segle XX en aquest sector, i que el 85%-90% dels treballadors del tèxtil eren dones, i encara cap a finals dels anys 60, quan la indústria tèxtil al nostre país ja anava de de mal borràs, més de 7.000 dones hi treballaven a la comarca del Ripollès.

La celebració del Dia Internacional de les Dones només ret un petit homenatge un dia a l'any a un col·lectiu que representa més de la meitat de la població mundial, aquella més que meitat que treballa més hores per menys diners, que treballa més hores d'una jornada laboral, i que generalment assumeix la major part de la feina no remunerada de la llar i la familia, aquella meitat sense la qual no hi hauria la renovació generacional ni el progrés social.

Només vull acabar dient que si finalment podem aconseguir un nou país, una de les prioritats haurà de ser, sens dubte, aconseguir que aquesta meitat de la població obtingui la igualtat de condicions que històricament li ha estat negada i menystinguda.