22/4/16

El sòl empresarial, un dels imprescindibles....


El sòl empresarial, un dels imprescindibles en les polítiques de desenvolupament econòmic


Les darreres setmanes s'han succeït noticies positives per al desenvolupament econòmic del Ripollès. Els ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses primer i de Campdevànol tot seguit, han anunciat el desenvolupament i recepció dels sectors industrials de la Colònia Llaudet i de Niubó respectivament. Dues situacions encallades des de feia alguns anys.

Des de Ripoll no podem deixar de felicitar els consistoris veïns per aquesta alineació en un tema tan estratègic i al nostre parer tan important com és la disponibilitat de sòl empresarial d'ocupació immediata, no subjecte a futures modificacions urbanístiques que solen durar anys i anys, com l'experiència ens ha demostrat. És sabut com els darrers anys des de l'Ajuntament de Ripoll hem posat esforços per poder incrementar el nombre de parcel·les destinades a crear nou sòl per a empreses, tant de nova creació com dinamitzant el poc romanent que es disposa a la capital de comarca. També per completar la implantació empresarial tant en les naus públiques de transició per a emprenedors del sector La Barricona, com fins i tot les del polígon d'iniciativa privada de Rocafiguera; o recolzant modificacions puntuals del planejament per obtenir la transitorietat del pla director de les colònies del riu Ter que limitava les activitats a la colònia Santa Maria. Disposar de noves empreses o empreses que es consoliden i amplien és sinònim de més vida pel nostre municipi.

Al llarg d'aquests anys de crisi aquesta tasca no ha estat senzilla i ha calgut  desencallar alguns projectes a mig fer; executant l'aval i completant la urbanització de Rocafiguera superior o com deia abans seduint emprenedors per omplir del tot les naus de transició de la Barricona i convencent empresaris per començar ben aviat nous projectes a Ripoll.

Tots sabem que la indústria -i en general les empreses- funcionen com a motor de l'economia i del benestar social. Per això ens sembla que molts representants municipals, entitats patronals i econòmiques i fins i tot sindicals estaríem d'acord en que cal intensificar les mesures i els estímuls destinats a la generació, implantació i consolidació de projectes empresarials a Ripoll i el Ripollès dins uns paràmetres de valor afegit, ocupació de qualitat, garantia juvenil, i salaris dignes. Des de les administracions també ens toca fer polítiques industrials i empresarials que ens permetin ser un territorio competitiu i generador d'espais engrescadors per a la instal·lació de noves iniciatives o l'ampliació de les ja existents.

Les darreres notícies que abans esmentava per part dels ajuntaments de Sant Joan i de Campdevànol han anat acompanyades d'anuncis de properes implantacions empresarials o d'empreses interessades que sembla que ja están una mica embastades.

Potser alguns recordareu com fa uns mesos enrere jo mateix em feia ressò públicament de les peticions que l'Ajuntament de Ripoll havia tingut des de finals del 2014 i al llarg dels primers mesos del 2015; peticions de superficies de sòl empresarial d'entre 1500 i 3500 m2 que Ripoll no podia oferir i la preocupació conseqüent i en veu ALTA que algunes d'aquestes iniciatives acabessin trobant un ecosistema més òptim fora o lluny del Ripollès i la conseqüent pèrdua laboral, social i econòmica que suposaria.
Des de Ripoll vull ara demanar al Consell Comarcal del Ripollès i a l'Agència Ripollès Desenvolupament que posin les dues naus respectives que varen adquirir fa uns anys al polígon recentment recepcionat de Niubó a Campdevànol, al servei del seu objecte inicial. Al servei de l'emprenedoria i/o la consolidació empresarial (transició) amb uns lloguers tous o suaus, tot seguint el camí de les primeres naus públiques de la Colònia Jordana (Cal Gat), i de la segona promoció pública de 6 naus de transició al polígon de La Barricona; i que actualment ja estan totes ocupades i han estat generadores d'activitat i ocupació.