13/10/15

Ripoll està de moda

En més d'una ocasió he utilitzat frase: “Ripoll està de moda” i certament aquest cap de setmana passat ha estat un exemple de la requesta i intensitat que volem que tingui la nostra vila en tots els àmbits dels esports, la cultura, el comerç, la gastronomia i els productes agroalimentaris de proximitat...

De dijous tarda i fins dissabte matí va tenir lloc l'Assemblea de la Associació “Ruta Europea del Queso”, a la qual van assistir socis dels municipis que elaboren els formatges de Cabrales, Casar de Caceres, Idiazabal, Maó-Mahon, Manzanares, Morales del Vino, Peñamallera Alta i Cantal-Salers. Els ajuntaments adherits van ratificar el seu compromís i van definir plantejaments i projectes que s'aniran desenvolupant al llarg dels propers mesos. Es treballarà en la direcció d'anar incorporant nous municipis formatgers per tal l'associació adquireixi progressivament un caràcter més internacional.

A la Fira Europea del Formatge, que ha tingut lloc a la plaça de la Lira s'hi han acostat centenars de persones per gaudir no solament de l'oportunitat de comprar o tastar un bon nombre de formatges, vins i fins i tot cerveses artesanals, sinó també de l'ambient festiu que s'hi respirava. Un exemple d'aquest èxit és la xifra de 6.000 degustacions que s'ha realitzat al llarg del cap de setmana. A l'entorn de la fira hem tingut l'oportunitat de poder fer una degustació guiada de formatges i maridatge de vins, en aquesta primera ocasió han estat 80 els assistents a aquesta experiència. La mainada també ha pogut participar en els tallers infantil d'elaboració de formatge, 41 nens i nenes n'han pres part. El Museu Etnogràfic per la seva banda ha ofert una proposta de caire més cultural mostrant com eren els estris que s'utilitzaven antigament per poder elaborar els formatges. També hi han participat restaurants i bars ripollesos, han elaborat i ofert diferents menús on el formatge ha format part de la proposta culinària.

Paral.lelament representants de Grups d'Acció Local que gestionen els ajuts europeus LEADER+ s'han reunit a Ripoll per intercanviar experiències i projectes. Hi han assistit representants dels grups Leader Asociación TAGUS d'Extremadura, Mendinet d'Euskadi, Consorcio para el Desarrollo Rural del Oriente de Asturias, Grupo de Acción Local Sierra del Jarama de Castilla La Mancha, Associació Leader Illa de Menorca i l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. I així mateix el Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes de Conflent (França) com grup leader fronterer Amb motiu d'aquesta trobada, s'ha rebut la visita del Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Hble Sr. Jordi Ciuraneta, que ha valorat molt positivament la iniciativa.

Deixant de banda tota l'activitat que ha tingut lloc al voltant de la fira del formatge, també hi ha hagut altres propostes :

Divendres nit al Teatre Comtal l'obra Molière la balla amb el popular actor Jordi Coromina va fer gaudir de valent als afeccionats de Ripoll i comarca. I al llarg del cap de setmana al cinema va projectar l'estrena esperada d'Everest.

Des del dia 30 de setembre i fins el dia 3 d'octubre han tingut lloc un seguit d'activitats al voltant de la inauguració de les noves piscines municipals; grans i petits han gaudit d'aquesta nova instal·lació i han pogut participar en les múltiples propostes lúdiques que s'han organitzat des del servei de l'esport. Aquest nou equipament esportiu significa una gran millora en l'activitat aquàtica de Ripoll, ja que el nombre d'usuaris i participants sobrepassava des de fa molt de temps les possibilitats que oferia una única piscina. Ha estat un gran esforç econòmic per a l'ajuntament de Ripoll, però hi apostem decididament, ja que són molts els usuaris que ho gaudiran.

Esportivament parlant, a més de les competicions de les diferents lligues de Basquet, Futbol, FutbolSala, Hoquei...s'ha celebrat aquest cap de setmana a l'Àrea de Trial de Ripoll la Copa Catalana de Trial Infantil, organitzat pel Ripoll Motor Club i la Federació Catalana de Motociclisme, on nens i nenes han pogut practicar aquest esport que compta cada dia amb més aficionats i dels quals Ripoll i comarca en són una de les destinacions preferides i amb més equipaments.

Paral.lelament la regidoria de Turisme va organitzar una trobada d'autocaravanes que va seduïr prop de 80 famílies vingudes d'arreu dels Països Catalans a gaudir del cap de setmana a Ripoll, visitar el Museu Etnogràfic amb una oferta 2x1 i uns tiquets de 10% de descompte en diferents restaurants de la vila que oferien un menú amb algún plat de formatge del Ripollès.

En el futur immediat espero i desitjo que siguin molts els caps de setmana que ens ofereixin tanta activitat per a tots els gustos, volem seguir treballant de costat amb les entitats i associacions perquè Ripoll continuï estant de moda per molt més temps i perquè tots els ciutadans i visitants visquin amb il·lusió i intensitat tota mena de propostes que els hi puguem fer.