13/1/16

A un pas (gegantí) de la independència


La investidura de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya ha estat el desllorigador d'una situació d'impasse que durant els tres últims mesos ha mantingut a la ciutadania i especialment als sobiranistes i als independentistes del nostre país amb l'ai al cor; i fins i tot als partidaris del dret a decidir.

El primer que vull deixar palès en aquesta opinió és un sentiment d'enorme agraïment envers el president Artur Mas, que ha estat capaç de sacrificar-se fent un pas al costat i posant al davant -com així ha de ser- els interessos del país. Això ha estat un fet decisiu i només el temps li reconeixerà com cal la importància d'aquesta renúncia; de ben segur ha estat un pas dolorós per a un president que va prendre amb decisió les regnes del procés independentista per complir allò que el poble li havia demanat.

En segon lloc, i havent pres aquesta opció, de ben segur no ha estat fàcil decidir quina era la persona idònia per abanderar i portar endavant un procés que no serà fàcil ni agradós; s'acosten temps de decisions difícils i de lluita contra un estat que es nega a escoltar la veu d'un poble, un estat que s'ha atrinxerat darrera d'una constitució ja caducada fa temps, que bona part de la ciutadania actual no va votar, i que prefereix oposar dos sectors del poble català abans de posar les eines de la democràcia al servei de les persones perquè puguin decidir en llibertat què és allò que volen.

Escollir Carles Puigdemont com a futur president no és quelcom gratuït; els municipis representen el més proper i autèntic fonament dels desitjos d'un poble. Els alcaldes de Catalunya s'han destacat especialment en aquest procés d'independència en el que es troba immersa Catalunya. Són molts els pobles i ciutats representats a través dels seus alcaldes els que han reclamat a través d'acords plenaris el dret a decidir.

El ja ex alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha estat fins el moment d'esdevenir President de la Generalitat, el president de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI). A banda d'això és un polític que des de fa molts anys ha defensat l'independentisme de manera clara i decidida.

El fet que un alcalde prengui l'enorme responsabilitat de dirigir un país dóna veu al municipalisme, els pobles i ciutats passen a tenir un paper molt més significatiu, és un reconeixement a la política municipal com a la més valorada per la ciutadania en moments de desafecció política. En la meva opinió així ha de ser en aquests moments, la base i el gruix de la població es troba en els municipis; al ser l'administració més propera a la ciutadania és la que viu els problemes de més a prop, els problemes ben cert, però també les alegries i les iniciatives dels seus ciutadans. El fet de tenir ara un president que ha estat alcalde esdevé d'una importància fonamental en el procés que s'està desenvolupant.

Com deia anteriorment venen temps difícils, i haurem de fer front a tota la maquinaria que de ben segur posarà l'estat per impedir que Catalunya pugui esdevenir lliure si així ho decideix, caldrà que tots els responsables polítics prenguin consciència d'allò que s'espera d'ells. Quan més a prop de la ciutadania es trobin aquests responsables millor ens anirà.

Com a alcalde de Ripoll i com a diputat al Parlament de Catalunya, sento un gran goig per la investidura d'un president que coneix per experiència les dificultats que els municipis pateixen de forma atàvica, tant de bo aquesta mancança desaparegui si podem finalment esdevenir un país amb estat propi. Tal com la família és la base de la societat, els municipis són la base i la baula que pot permetre que esdevinguem un país més just i equitatiu. Desitjo molts encerts al nou President de la Generalitat i estic segur que com a alcalde que ha estat, en el futur no s'oblidarà de donar un paper protagonista als pobles i ciutats de Catalunya.