26/1/16

16 anys de la mort del Sr. Eduard Soler

Gairebé tots els pobles i ciutats tenen la seva llista de personatges insignes, persones que s'han distingit en qualsevol tipus d'àmbit i que formen part del seu llegat immaterial. Aquest mes de gener hem commemorat el setzè aniversari de la mort d'un d'aquests personatges importants per a la nostra vila i la nostra història recent, l'Eduard Soler. Aquestes són part de les reflexions en veu alta adreçades als assistents a l'acte celebrat el passar dia 12 de gener a la Sala d'actes de la Fundació Soler.

Si féssim una llista de les persones que més han contribuït al benestar de la vila, de ben segur hi trobaríem l'Eduard Soler en algun dels primers llocs, ell és una de les persones que més valor afegit ha aportat a Ripoll. Una de les indústries que més han beneficiat el nostre poble ha estat Soler & Palau. Totes les famílies de Ripoll han tingut o tenen algú que ha treballat o treballa en aquesta empresa des que es fa fundar en la dècada dels anys cinquanta per part dels socis Eduard Soler i Josep Palau.

Però independentment de la faceta que va jugar com a industrial, visionari en temes de certificació de la qualitat, registre de patents, suport a la intra-emprenedoria, innovació de productes.... em sembla que hi ha encara altres àmbits en els quals es va distingir especialment el Sr. Soler. Es pot dir sense cap mena de dubte que tenia una ment preclara que el feia anticipar-se a la seva època.

Evidentment com a emprenedor que era, una de les seves fites era fer progressar l'empresa que havia creat, i altres empreses que també va fundar, cofundar o impulsar (Rodin, Matrix, TMI, Some); però a banda d'això si hi ha algun tret que distingeix l'Eduard Soler de molts emprenedors i empresaris de la seva època, és la clara visió de futur, ell ja tenia en compte la importància de la formació de les persones com a base essencial per al creixement econòmic i social del territori.

Eduard Soler va fer una cosa que no s'acostumava ni encara avui s'acostuma a fer als països del sud, el retenir talent. Podríem dir que tenia una ment anglosaxona, i per tant va veure clar que com més talents locals fos capaç de formar, més bé li aniria a l'empresa i de retruc també a la vila que tant estimava. Als anys 60, quan la formació professional al nostre país estava gairebé a les beceroles, ell va crear una escola fer formar bons professionals, els quals després si treballaven a la seva empresa tenien una altíssima productivitat. La seva generositat en aquest camp de l'educació va fer que molts joves es beneficiessin del seu ajut fins i tot si calia pagar estudis superiors. Evidentment això ho va impulsar al costat d'un grup de professors excel.lents i bons professionals.

Actualment ja són vàries les generacions que li devem agraïment; l'Eduard Soler era un visionari, però sobretot era una gran persona, de caràcter tímid i discret, va viure sempre amb seriositat i integritat. A la seva mort va deixar la seva herència a la Fundació que porta el seu nom, per assegurar que es pogués continuar amb l'autèntica i veritable obra de la seva vida, la formació professional d'excel.lència. Avui l'escola del Treball del Ripollès és un centre de referència pels seus resultats en la formació de professionals de qualitat i en la implantació al nostre país de la formació dual. Un centre també innovador en la creació del primer cicle superior en Mecatrònica, de tres anys, i que té continuïtat en un grau universitari que s'imparteix a la Universitat de Vic – Catalunya Central. Una vegada més un “visionari” : la mecànica i l'electrònica havien de ser disciplines inseparables en les tecnologies industrials del S.XXI.

En una època en que l'atur juvenil és un dels grans problemes de la nostra societat, els nois i noies formats a l'Escola del Treball del Ripollès, tenen pràcticament assegurat un lloc de treball en acabar els seus estudis. Han passat setze anys des de la mort de l'Eduard Soler, però no està de més recordar tot allò que ell ens va ensenyar, la importància de la formació per a l'assoliment d'una bona productivitat i per garantir un futur creixement econòmic i un millor nivell de vida.

Seguint els mandats del llegat del Sr. Soler, encara ens queden reptes. Un repte clau és encoratjar als joves per tal que també intentin encetar el camí de l'emprenedoria a la nostra vila i la nostra comarca, “retenir talent”. Des de la pròpia Fundació i les institucions ens hem compromès a facilitar la disposició d'espais adequats per a la instal·lació de noves empreses dels alumnes i ex-alumnes de l'Escola de Treball a casa nostra. La millora de les comunicacions i la globalització dels darrers anys ens apropen als mercats, i el fet d'estar implantats a Ripoll-El Ripollès a 80 milles d'una de les àrees metropolitanes més actives -i a la vegada seductores del món- no és cap greuge per emprendre i vendre món enllà.

Com deia el Sr. Eduard Soler si retenim el talent a casa nostra ens assegurarà un futur de progrés per al nostre poble, la nostra comarca i el nostre país.