10/9/12

El "secret" del Pla

En el darrer Plenari de 5 de setembre es va aprovar inicialment la modificació puntual nº 8 del Planejament de Ripoll, una modificació que hauria de permetre desencallar la inversió privada important al sector del Pla, l'antic recinte de la filatura La Preparación Textil tancada el 2005 i solucionar un dels reptes que té Ripoll abans que aquest sector del barri de la Carretera de Barcelona entri en una fase de degradació important.

La modificació comporta la signatura d'una addenda que canvia alguns paràmetres d'un conveni existent signat entre la propietat i l'anterior alcaldia de Ripoll el 2006. Precisament aquesta addenda i la seva negociació ha estat qualificada de feta amb nocturnitat, secretisme, .... per part d'un grup a l'oposició municipal.
 
La veritat és que a l'any 2006 en la revisió del planejament general hi va haver uns tallers de participació ciutadana i caldria recordar a tots els participants que en cap d'aquests tallers es va fer esment al conveni que s'estava preparant amb la Preparación Textil SA per part de l'ajuntament de Ripoll, i just quan es va aprovar el POUM de forma inicial va ser la primera vegada, concretament el 18 de setembre de 2006, que es va tenir l'opció de veure aquest document que anava annexa a la documentació del POUM. Per tant quan ara es parla de nocturnitat, alevosia i de secretisme és com a mínim el mateix que el que hi va haver a l'any 2006 amb un agreujant ja que en aquell moment s'estava revisant el planejament general i hi havia un conjunt de persones que participaven en diferents tallers per a la preparació de la documentació del POUM i la recolllida d'opinions i discussions sobre el futur de la nostra vila i el model de poble que es demanava planificar.
 
Fins i tot, aquell secretisme i mutisme va motivar en el seu dia una pregunta del grup municipal de Convergència i Unió en la que es demanava informació sobre el conveni, concretament el mes de setembre de 2006 que mai va ser contestada per part de l'equip de govern. De la mateixa forma es va presentar una al·legació en l'aprovació inicial del POUM posant de manifest que a les persones que consultaven el Pla General no se'ls facilitava el conveni ni tampoc estava penjat a la web per a consulta dels ciutadans.
 
Continuant amb el secretisme, ara s'ha descobert que a l'any 2010 hi va haver una negociació i consta un esborrany de nou conveni  entre l'anterior alcaldia i el representant de la propietat que fins i tot alguns regidors de l'anterior equip de govern també desconeixien. L'existència d'un esborrany de nou conveni  implicava la necessitat de variar els paràmetres que hi havien el planejament, fruit del canvi de la situació econòmica i de les expectatives de creixement immobiliari; i no consta que es donés informació als altres grups municipals i per tant el secretisme continuava essent-hi a l'any 2010.
 
Al Juliol del 2012 als portaveus municipals es va anunciar i explicar que hi havia una proposta de modificació o addenda del conveni en negociació avançada i que entre el juliol i setembre es proposaria al Plenari, des d'aquelles moments algun regidor de l'oposició es va preocupar per conèixer els termes d'aquest conveni, i va ser atès contestant-li totes i cada una de les preguntes que va formular, juntament amb l'exhibició de la documentació que es disposava en aquell moment; per què de secrets cap, discreció i prudència tota; doncs la mà està estesa i la porta oberta per a tots els regidors que volen treballar i es volen implicar en el dia a dia municipal.

Fruit del nou conveni la urbanització de tot el sector es realitzarà amb una sola fase, a diferència del conveni negociat a l'any 2010 que preveia la realització de la urbanització en dues fase sense posar un termini de finalització de la segona fase; amb el perill conseqüent que es podés quedar relegada o sense acabar.

El sector del Pla també fou  objecte d'una gran proposta de transformació que desvirtuava i passava per sobre del planejament aprovat i el conveni existent. Fou a finals del 2008 just quan s'havia aprovat definitivament el POUM.  La proposta de l'ARE -àrea residencial estratègica- ,modificava substancialment el sector per augmentar l'ús residencial d'habitatge de 420  fins a 520 habitatges aproximadament amb una elevada densitat. Motiu pel qual i pel fet que no havia existit discussió dels usos del sector durant la revisió del POUM que es considerar sotmetre-ho a consulta ciutadana popular.
 
Modificar el POUM ha de ser habitual i possible, és una eina dinàmica sobre la base d'unes directrius que permeten ser modificades, i caldria també recordar que tres de les quatre modificacions recents que s'han realitzat en el planejament de Ripoll van destinades al foment de l'activitat econòmica a Ripoll, com va ser l'ampliació dels usos i activitats permesos en sòl industrial per tal de fomentar l'economia, o bé la redefinició de sectors on les activitats i indústries existents no complien la parcel·la mínima prevista en el POUM, permeten alhora que altres activitats i indústries petites es poguessin instal·lar.

El nou conveni no preveu la construcció d'un nou pont de connexió entre la carretera de Barcelona i el passeig del Ter  i en canvi es fa l'aposta per un recinte firal en el sector de “El Pla”, el recinte firal vol ser un porxo firal, un aixopluc de tota l'activitat associativa, firal, cultural, econòmica...  que genera Ripoll -com poden ser l'esplaiada 2012 que van venir més de dos mil nens a Ripoll, o bé el concurs de Cavall Pirinenc, o el concurs de la vaca raça bruna...- actes en que s'ha hagut de llogar envelats i espais per tal de poder donar cobertura atès que no hi ha prou aixopluc per a dur a terme aquestes activitats. Segur que la construcció d'aquest aixopluc firal portarà més activitat econòmica, més rotació d'euros que no pas un pont en aquests moments.