12/7/12

La poda de Ripoll

La poda dels arbres de Ripoll, juntament amb les flors d'ornamentació disposades al llarg del darrer any i dins el marc de la campanya "Posa una flor al teu balcó" hauran estat vistos en perspectiva, uns dels temes més polèmics del primer any de responsabilitat de govern del grup de CiU a l'Ajuntament de Ripoll pel que fa a les intervencions i declaracions dels grups polítics a l'oposició.

L'arbrat viari, com a arbres ornamentals, es veu en la necessitat de ser podat per diferents motius : problemes d'espai, estètica, problemes fitosanitaris, de situació, de seguretat i per tal de garantir un desenvolupament correcte; en qualsevol cas caldrà respectar l`estructura de l'arbre, el seu ritme de creixement, l'etapa de desenvolupament en què es troba, les característiques de l'espècie, les seves reserves d'acord a l'época i l'especie i els seus sistemes de defensa. Per aquests motius la poda ha de ser realitzada i dirigida sota criteris professionals i tècnics.

En aquests moments, es distingeixen diferents tipus d'intervenció en poda :
  • de "realce" : es tracta d'eliminar les branques baixes que entorpeixen el pas de vianants o vehicles, com la realitzada a la plaça Gran.
  • de sanejament : s'eliminen les branques mortes, trencades, malaltes, febles, mal orientades, amb condominància, creuades, mal enganxades al tronc principal o a les branques principals i els nous brots.
  • d'unificació de copa : es realitza per tal de mantenir la forma natural de l'arbre
  • de seguretat : eliminació selectiva de branques per tal d'evitar perills a la via pública, afectació de visibilitat en encreuaments o senyalització, instal.lacions elèctriques o serveis, .. que respon a peticions concretes de veïns o de la Policia Local o propietaris de serveis afectats, com ha estat el cas del CAP, o ADIF.
  • d'aclariment : s'eliminen selectivament branques o parts per reduir la densitat del pes de la copa, incrementar la penetració de llum i aire a l'interior, que l'arbre ofereixi menys resistència al vent o per a potenciar la floració de brots interns més equilibrats.
  • de reducció de copa : eliminació selectiva de  branques per reduir l'alçada o amplada de l'arbre, per donar seguretat i espai suficient a l'arbre respecte edificis, serveis, garantir l'estàtica de l'arbre, permetre arribar la llum del sol al sòl en places, carrers, vivendes.
  • de brocada : un poda de totes les branques deixant una brocada amb un determinat nombre de floracions laterals, és molt adequada com a actuació prèvia de transplantament o la única que admeten certes especies, com l'efectuada al Passeig de Santa Joaquima de Vedruna..
  • de formació o reestructuració : en arbres mal formats o mal orientats, no és possible en totes les especies.

Segons els cossos tècnics de vegetals d'algunes ciutats grans, la poda de l'arbrat es pot agrupar en categories segons l'etapa de desenvolupament de l'arbrat, el tipus de poda, l´època, l'estat vital i els condicionants físics i espaials i la tipologia vegetal a la que pertany l'arbre :
  • poda de formació : per formar l'arbre des de les primeres etapes de creixement per aconseguir un desenvolupament correcte. Es pot dur a terme durant tot l'any. En arbres menors de 4 anys.
  • poda de manteniment : poda per mantenir l'arbre en bones condicions, a partir dels quatre anys de vida de l'arbre i es pot aplicar durant tot l'any.
  • poda excepcional : reduir la copa per refer l'estructura de l'arbre. Cal realitzar-la a l'hivern.