10/5/13

Presentant l'Arnau Puig, premi nacional de cultura 2012 a Ripoll

El Sr. Arnau Puig, sociòleg i filòsof, teòric del grup Dau al Set, premi nacional de cultura 2012 atorgat pel Conca, Creu de Sant Jordi 1992,  entre d'altres distincions, va protagonitzar el Pregó de festa major de Sant Eudald 2013 en el marc de Ripoll Capital Catalana de la Cultura 2013.

Arnau Puig, nascut a Barcelona l'any 1926, va ser un dels fundador del grup Dau al Set i, després de la mort d'Antoni Tàpies, és l'únic integrant viu d'aquest important moviment artístic (curiosament, l'únic que no pintava). Al llarg de la seva trajectòrica com a crític d'art i teòric ha col·laborat en publicacions tant especialitzades com generalistes com Algol, Dau al Set, Siglo 20, Cúpula, Presència, La Vanguardia, Nueva Forma, El País, Revista Europ, Gazeta del Arte, Batik, Avui, BonArt i Artes Plásticas, entre d'altres.


Del 1964 al 1975 Arnau Puig fou president del Cercle Maillol de l'Institut Francès de Barcelona. Ha estat professor a les facultats de Filosofia i Lletres a la UB i a la UAB i també catedràtic d'Estètica a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. També va ser director de l'Institut d'Història i Arqueologia de Roma. Entre els reconeixements destaquen la Creu de Sant Jordi, (1992), el Premi de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (2003) i la Medalla al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2004). El 2012 el CoNCA li va atorgar el Premi Nacional de Cultura en l’apartat de Trajectòria Professional i Artística.

Arnau Puig fa més de  quinze anys que té relació amb Ripoll. El 1997 va presidir el jurat del projecte de colorejar les façanes de les cases del riu Ter, el 1999 va presidir el jurat seleccionador del projecte artístic Open Art que en el marc de la celebració de l'Any Gerbert va seleccionar vint artistes per representar la comarca arreu del país. També va comisariar l'any 2000 l'exposició La mà del poeta i el fons de 21 caplletres d’artistes catalans contemporanis que formen part de l’Scriptorium de Ripoll. Tot plegat, segons va expliocar en el seu pregó, Arnau Puig a partir de la coneixença i intermediació del reconegut artista ripollès Francesc Espigolé.


foto : Arnau urgell