14/12/12

Cloenda Tarragona 2012

Cloenda de la Capital de la Cultura Catalana 2012, Tarragona, 11 de desembre de 2012

Alcalde Josep Felix, regidora de cultura Carme, regidores, regidors, autoritats, ripollesos i ripolleses, tarragonins i tarragonines, senyores i senyors, gràcies en primer lloc per convidar-nos a acompanyar-vos en aquest acte de cloenda de la vostra capitalitat, és un goig i un honor estar aquí.

Al febrer, quan també em vareu convidar a la inauguració us deia que Tarragona, Ripoll, les viles i ciutats nomenades Capital de la Cultura Catalana, sentim que tenim la missió i fins i tot el deure de fer-nos sentir com a país, un país amb una sensibilitat i forma de ser especials i particulars, com és la nostra Cultura pròpia. Cultura és un terme simbòlic de gran importància, que inclou també les experiències i la manera de representar dun poble. I daixò Tarragona n’ha dónat fè al llarg de tot aquest any, i a Ripoll ho volem fer l’any vinent.

Avui ens enduem el vostre testimoni i el relleu cap a Ripoll, bressol de Catalunya, cap al Pirineu, terra freda –avui a -4ºC-, terra de visigots i vàndals, terra de reconquesta, terra de comtes i abats on el Comte Guifrè va sentar les bases de la dinastia nacional catalana, en un primer acte d’independència respecte l’imperi del rei franc.

A Ripoll per conmemorar aquesta capitalitat, una Comissió formada per persones tant a títol individual com en representació del teixit associatiu local de Ripoll han programat tota l’oferta cultural de l’any 2013 a partir de tres grans eixos :

El Patrimoni i la historia serà un dels eixos que vertebraran la Capital de la Cultura Catalana d’aquest 2013.  El màxim exponent del romànic català, la importància com a centre cultural del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll al llarg de la seva historia, i la tasca del seu Scriptorium, les figures cabdals de Guifré, l’Abat Oliba, Gerbert d’Orlhac (Papa Silvestre), Berenguer el Vell, el bisbe Morgades i la renaixença, el modernisme i Rubió…

La industrialització. Tradicionalment des del segle XV Ripoll ha estat una vila industrial. Primer amb les fargues i l’aprofitament hidràulic dels rius. El treball del ferro pel mètode de farga catalana dotà Ripoll d’una rellevància excepcional materialitzada en les eines agrícoles, Claus i armes de foc d’una gran qualitat. Posteriorment la indústria tèxtil va agafar embranzida gràcies també a l’aprofitament de la força de l’aigua.  D’aquesta tradició segles més tard en sorgiria la industria textil dels S. XIX i XX i la metal·lúrgica moderna de fabricació de màquines i eines que avui continua operant des de Ripoll en un món global. L’exposició permanent de la Farga Palau i el Museu Etnogràfic de Ripoll recullen, exposen i dinamitzen aquest llegat.
Finalment tindrem un tercer eix que incideix en l’etnografia i la cultura popular.  A Ripoll tenim un dels museus etnogràfics més antics del país -recent Premi Nacional de Cultura-, afegit a la riquesa d’associacions i entitats que actualment preserven i projecten amb gran dinamisme les nostres tradicions, activitats i festes cap al S. XXI.
  
Segur que com  vosaltres, el principal objectiu de la capitalitat serà la MOBILITZACIÓ DE MILERS DE PERSONES CAP A RIPOLL AL LLARG D’AQUEST ANY I ELS PROPERS; EL SEU PRINCIPAL EFECTE ÉS POTENCIAR LA MARCA “RIPOLL” ASSOCIADA A LA CULTURA I AL TURISME D’INQUIETUTS CULTURALS.
 
Mentrestant i avui aquí felicito Tarragona per l’èxit d’aquest any de capitalitat, i per la inauguració d’aquest impressionant nou teatre que desitjo que gaudiu molts anys. I aprofito per a convidar-vos a venir a Ripoll, a conèixer Ripoll, -a menys de 200km i de dues hores d’aquí- al llarg i través de totes les activitats que oferirem al llarg del proper 2013.