6/8/07

RESPOSTA DE JORDI MUNELL A UN VILATÀ, maig 2007

Preocupats pels llocs de treball i la feina pels joves a Ripoll

Hola,

En primer lloc, gràcies per contactar amb el grup de CiU a Ripoll, i perdoni els dies que he trigat a respondre.

En relació al tema empresarial i de l’oferta de treball, és una preocupació constant del grup municipal de CiU a Ripoll i que desitjo que Vostè comparteixi plenament; i és el nostre principal argument per a canviar Ripoll. Doncs en el nou model de Pla General que ha elaborat el tripartit i en fase d’Aprovació Provisional es redueix el sòl empresarial i industrial de Ripoll i no se’n crea de nou.

En els anteriors 8 anys (1995-2003) durant el mandat de CiU a Ripoll varem fer un esforç considerable per a posar al mercat empresarial tot el nou sector de sòl industrial de Pintors Nord (per cooperació propietaris – ajuntament) i el de Mas d’en Bosch (iniciativa municipal pública) primera i segona fases. I també varem engegar tot el projecte del nou sector La Barricona I (ubicació de la nova planta de Matriz) i La Barricona II que malauradament han endarrerit durant més de 3 anys. En aquestes zones s’hi van poder instal.lar empreses que necessitaven estratègicament ampliar per a ser competitives i algunes empreses noves, en total varem comptabilitzar prop d’uns nous 300 llocs de treball.

En aquests darrers 4 anys, -com deia- la dinàmica s’ha paralitzat i s’ha endarrerit el sector La Barricona II i hores d’ara encara està pendent del trasl.lat de la línea d’alta tensió i cap empresa adjudicatària de parcel.les ha formalitzat la compra ni ha engegat la inversió per què en les bases d’adjudicació no s’acceptava ni la hipoteca ni el leasing com a fòrmules de finançar la inversió en la compra del terreny.

El tema de creació d’un poligon comarcal també s’ha endarrerit durant 4 anys, i finalment sembla que el volen fer a la Colonia LLaudet, 15 quilómetres més amunt de Ripoll, i pendent de la modificació i aprovació del Pla General de Sant Joan de les Abadesses i de la definició de la futura variant de la C-26 per Sant Joan de les Abadesses; va per llarg. Aquesta zona, a més ha d’encabir segons el conveni signat amb la familia Llaudet un museu del textil i per a ser plenament operatiu encara cal adquirir 10.000 m2 més de sòl que queden al costat de la fàbrica coneguda com “el pagès”.

Precisament en l’article publicat al Ripollès del dijous 21 d’abril vaig tractar aquest tema. Li envio adjunt.

Jo estic en contacte amb vàries empreses que volen instal.lar-se a Ripoll.

Una d’elles –de noves tecnologies de la impressió digital industrial- hem aconseguit que s’hi instal.li, per tossuderia del seu promotor i per que l’hem ajudat a contactar amb Fil Genesis i poder aprofitar el sector de l’antiga escola de Saphil. En cas contrari poder hauria optat per invertir fora de Ripoll.

2 iniciatives més amb les quals estic en contacte, estan pendents de que es solucioni el tema de La Barricona i puguin escriturar i començar a invertir, esperem que la llarga espera des que se’ls va adjudicar la parcel.la (juny del 2006) fins ?... no les faci desdir. Una d’aquestes és un trasl.lat d’una empresa de Castellar del Vallès, i l’altre és una iniciativa italiana amb un soci local de Ripoll, que actualment està a Sant Quirze de Besora i a Sora.

Encara aquesta mateixa setmana he estat realitzant contactes amb una important empresa que vol ampliar la seva actual planta situada a Osona, i ha pensat en la possibilitat de Ripoll, amb la possibilitat que vinguessin 100 llocs de treball. Malhauradament, l’oferta actual
Inmediata de sòl no permet encabir-la i optarà segurament per St. Quirze, St Pere de torelló o Tona.
Des de CiU, ens hem posat a la total disposició d’aquesta empresa i li hem ofert els actuals terrenys disponibles :

SAPHIL NORD. 10.000m2 segons pla general de 1984, afectat per reserva de domini de RENFE-ADIF
COLONIA NOGUERA : 10000 m2 segons pla general de 1984, sense possible ampliació de sostre edificable
ROCAFIGUERA SUPERIOR : en construcció 40.000 m2 segons Pla. General de 1984
Possibilitats de nou sector Rocafiguera superior sud : a modificar el nou pla General

Estic d’acord amb Vostè, si no hi ha llocs de treball, i dignes amb bona remuneració, ben qualificats, estem abocats a un procés de despoblament i descapitalització del jovent i dels ripollesos de mitja edat. Per tant, facilitar i ajudar a la creació d’empreses i llocs de treball ha de ser la primera fita de tot govern; després l’habitatge, i més tard tot el que és oci. Els serveis i el comerç es desenvolupen de forma paral.lela als llocs de treball. Si la gent té bona feina, compra, arregla el pis, viatja, gasta…. Primer de tot la feina !

Agrait per haver-me expressat les seves preocupacions, resto a la seva disposició.

JORDI MUNELL
Maig de 2007