12/11/15

L'Ajuntament infantil, un model de participació

Fa pocs dies es va constituir per quarta vegada l'Ajuntament Infantil de Ripoll. Aquesta experiència va tenir lloc per primera vegada durant el curs 2012-2013 i l'alcaldia infantil va ser ocupada per l'Adrià Munell, en anys següents el van seguir l'Ona Planas, l'Ares Sánchez, i enguany l'alcaldia l'ocupa l'Anna Graboleda. 

L'Ajuntament infantil és un model de participació a la vida pública molt important des del punt de visita pedagògic, ja que mica en mica tots els nens i nenes de Ripoll hauran viscut aquesta experiència de poder optar a dirigir el consistori o formar-ne part.
D'aquí a uns anys tots els joves vilatans hauran pogut formar part del projecte d'ajuntament infantil, tothom s'hi haurà pogut presentar i finalment cada escola haurà triat dos representants, els quals assumiran un o altre càrrec.
Això vol dir que ja des de sisè curs queda molt clar quin és el model democràtic dels pobles, els nenes i nenes ho viuen d'una manera real, la qual cosa ajudarà a que en un futur es tingui més clar com funcionen les institucions democràtiques al nostre país.
Com sempre passa dintre d'una societat, hi haurà nens o nenes que tenen interès en implicar-se personalment en un projecte d'aquest tipus, d'altres en canvi prefereixen mirar-s'ho des d'una mica més lluny, no tothom té ganes o interès de formar-ne part. Però en qualsevol cas, s'hi presentin o no, participaran en una votació que farà que algun company o companya sigui elegit per a representar la seva escola dins el consistori infantil. 

Un cop es constitueix l'ajuntament infantil, els seus representats passen a tenir una responsabilitat i a establir unes prioritats d'acord amb les seves capacitat, és com una mena d'entrenament cara al futur.
Des de fa dos exercicis, l'ajuntament de Ripoll destina una quantitat en efectiu que els regidors i regidores infantils han de gestionar segons el seu jove criteri, això també és important, ja que obliga a prioritzar i decidir a quines partides es destinen aquests diners.
Sigui com sigui finalment es tracta d'aconseguir una fita educativa que pot ser cabdal en el futur. El consistori infantil ajuda a formar ciutadans competents, compromesos i amb criteri. Aquest espai de participació obliga a dialogar i consensuar, unificar criteris i finalment decidir.

Des de l'ajuntament de Ripoll apostem decididament per aquest model de formació de ciutadans responsables, aquells que en un futur poden haver de governar la vila en nom de tots.

Desitjo que els nens i nenes de l'actual consistori infantil visquin aquesta experiència amb il·lusió i espero que en el futur els serveixi a tots per esdevenir persones adultes amb capacitat de decisió, però sobretot amb capacitat de diàleg.