21/10/15

QUAN LA JUSTÍCIA ESTÀ AL SERVEI D'UN PARTIT

La justícia hauria de ser el valor més sagrat en qualsevol estat democràtic, si aquesta premissa no es dóna, serà que, o bé la justícia s'ha corromput o que aquest estat no és autènticament democràtic. Perquè la institució jurídica funcioni com cal hauria de ser lògicament imparcial, però quan la política s'hi barreja i acaba nomenant a dit els seus representants, i aquells que haurien de fer valer el bé comú per sobre de tot passen a guiar-se per criteris partidistes, llavors aquesta institució perd el seu valor.

Malauradament al nostre país pateix d'aquesta xacra, els que es troben al damunt de la piràmide sovint no hi són pels mèrits assolits en la seva carrera professional, sinó que se'ls ha triat en funció d'uns interessos partidistes que només busquen la forma de manipular les lleis i posar-les al seu servei.

En els darrers anys hem constatat això una vegada i una altra, els tribunals sotmesos a la política han anat retallant drets que havia costat molt d'adquirir, han trepitjat sense miraments tot allò que no els hi era favorable. L'Estatut de Catalunya n'ha estat un exemple flagrant.

Quan l'any passat van impedir que el poble català exercís el seu dret de vot, el govern català va acatar la sentència i allò que havia de ser una contesa electoral, va passar a ser una protesta ciutadana en forma de votació, els ciutadans van decidir que anirien a les urnes ni que fos de manera simbòlica. Tot això va ser escarnit des de molts fronts, -una votació de per riure, una costellada... etc.-.

Aquest acte simbòlic va ser possible perquè milers de voluntaris van posar-se a treballar per tal que el 9N tot funcionés com si es tractés d'unes eleccions normals. Si la crida no hagués estat tan massivament seguida, simplement haurien continuat amb les seves burles, però quan es va constatar que més de dos milions de ciutadans havien acudit a les urnes, aquell riure es va convertir en ràbia.

Des d'aquell moment, el partit al govern no ha parat fins portar als tribunals a diferents membres del govern de la Generalitat. Això sí que fa riure de debò en un estat pretesament democràtic. La setmana passada dues conselleres i el mateix president van haver de respondre davant aquests tribunals per haver facilitat a la ciutadania exercir un dret que hauria de ser inalienable.

Com a alcalde de Ripoll, vaig tenir l'honor de formar part d'un nombrós grup d'alcaldes que varem voler acompanyar el nostre president fins a la porta del tribunal per donar-li el nostre suport. No varem estar sols, milers de persones van escortar al president Mas, i es van esperar a les portes a què sortís per mostrar la seva solidaritat envers la democràcia i fer notar el rebuig envers una justícia que té molt poc de justa i imparcial.

Aquest passat 15 d'octubre va tenir un regust amarg i dolç alhora. Amarg perquè no tan sols van fer coincidir aquesta compareixença amb el 75è aniversari de l'assassinat d'un president de la Generalitat sinó perquè hem de constatar que 75 anys després encara patim les conseqüències de la llarga dictadura que encara no ha fet net. Dolç perquè sabem que tenim raó, ens sentim acompanyats per una ciutadania que sap copsar molt bé les veritables intencions d'una institució venuda a un govern.

Només espero que ben aviat i seguint el mandat del passat 27S, puguem portar endavant un referèndum que esvaeixi d'una vegada per totes els dubtes. Nosaltres no tenim por de les urnes, nosaltres volem que siguin els votants qui decideixin el futur : si volen ser ciutadans d'un nou estat català o continuar dins l'estat espanyol. Nosaltres només acatarem aquesta voluntat. Les urnes són les úniques que han de decidir, cap partit, jutge ni magistrat per sobre del valor dels vots!

14/10/15

EL PAÍS ON LA CABRA ÉS L'ESTRELLA

Ahir en ser declarat festiu d'àmbit estatal gairebé ens varem sentit obligats a celebrar des de Catalunya i els nostres pobles l'anomenat Dia de la Hispanidad, una data que en teoria hauria de fer sentir orgullosos als ciutadans de l'Estat espanyol. Ben vist i mirat i coneguda la història real (no la que ens explicaven als llibres d'EGB sotmesos al vist-i-plau del Ministerio) no se sap molt bé què és el que se celebra, la “hispanidad” deu tenir a veure probablement amb l'orgull d'haver esclavitzat i fer desaparèixer gairebé tots els pobles autòctons d'aquell continent que anomenen hispanoamerica. I no vodlria ferir cap sensibilitat.

Ahir, celebrant aquest dia festiu imposat, la televisió nacional va oferir de tort i de través les imatges dels exèrcits patris desfilant. La veritat és que personalment mirar-ho em fa venir una mica de gratera, això de les desfilades sembla propi d'èpoques ancestrals o bé de països que volen mostrar poder a força de treure pit i em venen al cap les desfilades -també vistes per televisió- de la Xina, Corea, Rússia... i sense menystenir la tasca que desenvolupen els professionals. Avui dia, desaparegut el servei militar obligatori, no deixa de ser una sortida professional tan digna com les demés. També en aquesta data tan assenyalada tenim cada any l'oportunitat de veure altres manifestacions paral·leles, que per sort cada vegada tenen menys poder de convocatòria, i on onegen banderes espanyoles pre-constitucionals, alguns hi acudeixen amb la bandera que porta el “toro”, d'altres amb la de la falange, i fins i tot hi ha algunes esvàstiques. Allà s'hi recrea el que abans sortia al NODO, el país de les ulleres fosques i els bigotis retallats a la moda dels cinquanta i alguns crits -com a la coneguda cançó de Manolo Escobar- de “viva ejpaña”.

Tot i així en una data tan significada sempre m'agrada recordar el darrer llibre de Sala Martín, on s'esmenta que dels 150 països que arreu del món han aconseguit la independència i el reconeixement internacional de les Nacions Unides durant els darrers dos segles, 22 han procedit del desmembrament aquest imperi colonial espanyol; i que -per cert- cap dels 22 ha demanat mai per retornar-hi. Això deu ser bona senyal, que se n'han sortit, i al menys a mí m'anima tot pensant que després del passat 27S tenim a prop poder ser el 23è país d'aquest llistat.

La guinda divertida del pastís de la desfilada militar d'aquest dia de la Hispanidad la va posar la legió, que va aparèixer amb la seva mascota, enguany va ser la cabra (o cabrit?) Pablo. Els comentaris d'algunes cadenes nacionals eren gairebé hilarants! Semblava com si la cabra fos el centre de l'orgull patri; d'altra banda simbolisme ben respectable com el ruc català, el gall ripollès o el lluert de Vallfogona. Sort que la cabra Pablo ha tingut la xamba d'anar a parar a la legió, en altres indrets les cabres ho passaven força pitjor; recordo que temps enrere al poble de Manganeses de la Polvorosa (Zamora), durant les festes tiraven una cabra des del campanar. En canvi la cabra Pablo va desfilar tota espavilada al costat dels “novios de la muerte”, i ha estat la figura per excel·lència del dia, ha tingut el seu minut de glòria i no tan sols ha escapat de la caiguda lliure des d'un campanar, sinó que sembla que tampoc se la menjaran a la brasa.

En dates semblants, es reitera que en aquest país tota excusa és bona per no parlar de temes que són importants i candents per al conjunt de la ciutadania. Mentre Brussel·les avisa que Espanya incompleix els compromisos i l'amenaça de futures retallades s'albira ja a l'horitzó, el que compta és la bonica desfilada i la simpàtica cabra Pablo. O mentrestant es continua sense afrontar ni buscar solució al dret a dicidir dels catalans fins i tot després del resultat de les eleccions del 27S. Es podria ben aplicar la dita del simpàtic Asterix “estan bojos aquests romans”.

Nosaltres però mentrestant fem via!

13/10/15

Ripoll està de moda

En més d'una ocasió he utilitzat frase: “Ripoll està de moda” i certament aquest cap de setmana passat ha estat un exemple de la requesta i intensitat que volem que tingui la nostra vila en tots els àmbits dels esports, la cultura, el comerç, la gastronomia i els productes agroalimentaris de proximitat...

De dijous tarda i fins dissabte matí va tenir lloc l'Assemblea de la Associació “Ruta Europea del Queso”, a la qual van assistir socis dels municipis que elaboren els formatges de Cabrales, Casar de Caceres, Idiazabal, Maó-Mahon, Manzanares, Morales del Vino, Peñamallera Alta i Cantal-Salers. Els ajuntaments adherits van ratificar el seu compromís i van definir plantejaments i projectes que s'aniran desenvolupant al llarg dels propers mesos. Es treballarà en la direcció d'anar incorporant nous municipis formatgers per tal l'associació adquireixi progressivament un caràcter més internacional.

A la Fira Europea del Formatge, que ha tingut lloc a la plaça de la Lira s'hi han acostat centenars de persones per gaudir no solament de l'oportunitat de comprar o tastar un bon nombre de formatges, vins i fins i tot cerveses artesanals, sinó també de l'ambient festiu que s'hi respirava. Un exemple d'aquest èxit és la xifra de 6.000 degustacions que s'ha realitzat al llarg del cap de setmana. A l'entorn de la fira hem tingut l'oportunitat de poder fer una degustació guiada de formatges i maridatge de vins, en aquesta primera ocasió han estat 80 els assistents a aquesta experiència. La mainada també ha pogut participar en els tallers infantil d'elaboració de formatge, 41 nens i nenes n'han pres part. El Museu Etnogràfic per la seva banda ha ofert una proposta de caire més cultural mostrant com eren els estris que s'utilitzaven antigament per poder elaborar els formatges. També hi han participat restaurants i bars ripollesos, han elaborat i ofert diferents menús on el formatge ha format part de la proposta culinària.

Paral.lelament representants de Grups d'Acció Local que gestionen els ajuts europeus LEADER+ s'han reunit a Ripoll per intercanviar experiències i projectes. Hi han assistit representants dels grups Leader Asociación TAGUS d'Extremadura, Mendinet d'Euskadi, Consorcio para el Desarrollo Rural del Oriente de Asturias, Grupo de Acción Local Sierra del Jarama de Castilla La Mancha, Associació Leader Illa de Menorca i l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. I així mateix el Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes de Conflent (França) com grup leader fronterer Amb motiu d'aquesta trobada, s'ha rebut la visita del Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Hble Sr. Jordi Ciuraneta, que ha valorat molt positivament la iniciativa.

Deixant de banda tota l'activitat que ha tingut lloc al voltant de la fira del formatge, també hi ha hagut altres propostes :

Divendres nit al Teatre Comtal l'obra Molière la balla amb el popular actor Jordi Coromina va fer gaudir de valent als afeccionats de Ripoll i comarca. I al llarg del cap de setmana al cinema va projectar l'estrena esperada d'Everest.

Des del dia 30 de setembre i fins el dia 3 d'octubre han tingut lloc un seguit d'activitats al voltant de la inauguració de les noves piscines municipals; grans i petits han gaudit d'aquesta nova instal·lació i han pogut participar en les múltiples propostes lúdiques que s'han organitzat des del servei de l'esport. Aquest nou equipament esportiu significa una gran millora en l'activitat aquàtica de Ripoll, ja que el nombre d'usuaris i participants sobrepassava des de fa molt de temps les possibilitats que oferia una única piscina. Ha estat un gran esforç econòmic per a l'ajuntament de Ripoll, però hi apostem decididament, ja que són molts els usuaris que ho gaudiran.

Esportivament parlant, a més de les competicions de les diferents lligues de Basquet, Futbol, FutbolSala, Hoquei...s'ha celebrat aquest cap de setmana a l'Àrea de Trial de Ripoll la Copa Catalana de Trial Infantil, organitzat pel Ripoll Motor Club i la Federació Catalana de Motociclisme, on nens i nenes han pogut practicar aquest esport que compta cada dia amb més aficionats i dels quals Ripoll i comarca en són una de les destinacions preferides i amb més equipaments.

Paral.lelament la regidoria de Turisme va organitzar una trobada d'autocaravanes que va seduïr prop de 80 famílies vingudes d'arreu dels Països Catalans a gaudir del cap de setmana a Ripoll, visitar el Museu Etnogràfic amb una oferta 2x1 i uns tiquets de 10% de descompte en diferents restaurants de la vila que oferien un menú amb algún plat de formatge del Ripollès.

En el futur immediat espero i desitjo que siguin molts els caps de setmana que ens ofereixin tanta activitat per a tots els gustos, volem seguir treballant de costat amb les entitats i associacions perquè Ripoll continuï estant de moda per molt més temps i perquè tots els ciutadans i visitants visquin amb il·lusió i intensitat tota mena de propostes que els hi puguem fer.