15/3/13

Divendres 8 de març 2013 - Inauguració Centre Interpretació Monestir Ripoll

Inauguració del Centre d'Interpretació del Monestir de Sta. Maria de Ripoll 
Dono la benvinguda a Ripoll, bressol de Catalunya, al Molt Honorable Sr. Felip Puig, Conseller d'empresa i competitivitat; Al Reverendíssim Mons. Romà Casanovas Bisbe de Vic, a tota i' executiva del Patronat del Monestir, Vicari General de la diòcesi de Vic, al Delegat del Govern, Sra. Carme Rubió Subdirectora gral de Turisme, cap SSTT Cultura a Girona, president del CCR, Diputada i diputats, Regidores i Regidors de Ripoll, alcaldes i regidors de la comarca i d'altres ciutats; resta d'autoritats; membres de la Comissió Ripoll 2013, representants d'entitats i institucions, senyores i senyors, amigues i amics,... saludar també als alcaldes i regidors dels municipis que compartim aquest projecte : St. Joan, Campdevànol i Gombrèn.
Una salutació especial avui al Consorci Ripollès Desenvolupament per ser l'alma matter, impulsora d'aquest projecte transversal i aglutinador, ens acompanyen els presidents precedents i l'actual president, i tot el personal que s'hi ha implicat, amb una menció especial i un agraïment públic a la Sra Maria Soy, i a la Sra Raquel Molina. Segurament només elles saben el que han patit. També ens acompanyen expresidents, l'exacaldessa i l'exregidor de cultura, per que com passa en els projectes importants, es comencen en una legislatura i s'acaben en una altra encara que sigui de diferents colors per que són projectes de poble, de comarca, de país.

Avui torna a ser dia molt important per a Ripoll, amb aquest acte "posem de llarg" oficialment i tanquem l'execució d'un projecte que es va engegar el 2008, un Pla de Dinamització turística de tot el territori de Ripoll i el Ripollès. Es tanca l'execució i comença el moment i el repte de gestionar-lo i fer-lo rendir. Gràcies també per endavant a les persones que en seran les responsables a partir d'avui mateix. Confiem en vosaltres.
Fem aquesta posta del llarg en el marc de 3 contextes que m'agradaria ressaltar :
    El primer que s'inaugura un projecte cultural en un temps de poques inauguracions i de poques inversions, i per tant aquí darrera hi ha un gran esforç de les institucions que hi han apostat, també de l'ajuntament. En uns moments d'austeritat, d'estalvi ... a Ripoll i el Ripollès ens atrevim a completar una inversió amb el convenciment de la seva rendabilitat socioeconòmica per aconseguir multiplicar per 2 o per 3 l'afluència de visitants cap al nostre poble i la nostra comarca. Una clara aposta de futur, pensant en atreure milers de visitants turístics d'inquietuts culturals, que podran complementar amb tota l'oferta d'oci, festiva, gastronòmica, esportiva, de natura... de la nostra comarca. La nostra intenció que no amaguem : és la dinamització del teixit socioeconòmic : el comerç, restaurants hotels, campings, turisme rural, serveis en general... però a darrera els professionals que donaran servei als establiments... i per tant una enorme roda econòmica imprescindible per fer Ripoll i la comarca sostenible, que hi hagi llocs de treball i per tant que hi hagi "vida".

    El segon, que l'inaugurem en el marc de l'any 2013 en que la nostra vila representa la cultura de tota una nació. un repte el de Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013 que hem assumit amb convicció i amb un gran orgull. L'orgull de ser a Ripoll, el bressol de Catalunya, una vila que ha tingut una importància històrica transcendental; i que no podem en cap cas separar del Monestir; en la nostra vila pren forma el testimoni -inalterat en el temps- del comte Guifré el Pelós, reconqueridor i repoblador dels territoris, trencador del vassallatge i la dependència del rei franc, iniciant la dinastia nacional catalana i el naixement més tard de Catalunya com a país; just el que ara anhelem en aquest moment de transició nacional. Però també Ripoll no pot entendre's sense altres personatges cabdals de la nostra història : Gerbert d'Orlahc, el Papa Silvestre II, l'Abat Oliba, abat de Ripoll, Cuixà, bisbe de Vic, fundador de Montserrat, impulsor de la Pau i Treva... o Berenguer el Vell, o el Bisbe Morgades, o Jacint Verdaguer, Elies Rogent...i tants i tants d'altres més i menys coneguts o reconeguts, generació rera generació tots ells han deixat la seva petjada en diversos moments de la història i la cultura identitàries.
    El marc de Ripoll 2013 representa per als ripollesos i ripolleses una gran oportunitat per a potenciar la marca "Ripoll", associada a la cultura i el turisme d'inquietuds culturals. Com ja he dit moltes vegades cultura és un terme simbòlic important, els pobles es forgen amb l'esforç i el treball de tots, hi intervenen molts factors tant intel·lectuals com morals, que tots conformen la cultura. Cultura és el que finalment marca la pauta de conducta del conjunt d'una societat. Com va dir el conseller Mascarell fa unes setmanes dins el Monestir aquí prop, un país culte és un país més preparat per assolir els reptes de futur, entre ells el del seu dret a decidir esdevenir un nou estat d'Europa.
    El patrimoni i la història
    és una de les columnes sobre les que fem pivotar les manifestacions de la cultura ripollesa i per extensió trascendentals per al nostre país i conjunt dels territoris de parla catalana al llarg del 2013. El Centre d'intepretació del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll que ens acull vol potenciar, enriquir, difondre, la representació segurament més significativa i valuosa de la reconquesta catalana, de la repoblació del territori a través de la fe, del que va significar la protecció abacial per al sorgiment de tota una activitat empresarial incipient, del treball dels tallers monàstics de l'scriptorium o del treball de la pedra, amb la joia del romànic català, la portalada anomenada la "bíblia de pedra" propera candidata a Joia Patrimoni mundial de la Unesco.
    Des d'aquest centre monàstic la cultura es va expandir de sud a nord, una tasca que ens ha deixat documents cabdals per donar a conèixer i compartir un passat comú. I això ho volem fer dins el respecte i el reconeixement del Monestir de Ripoll en la seva dimensiò de la fe cristiana i l'important tasca, encara actual d'evangelització del país.

    I el tercer contexte. Ressaltar que aquesta inauguració significa també una entesa entre el Bisbat i les administracions per aportar recursos públics que fan possible restaurar, preservar i donar ús cultural a uns equipaments i elements patrimonials que formem part de la nostra història i de la nostra realitat social com a poble. Dins el respecte a la fe, com he dit abans, però pensant també en la seva dimensió d'espai obert al culte, al transcendent i a l'enriquiment de les persones. Gràcies també a Mons. Romà, el Bisbat i el Patronat del Monestir de Sta Maria de Ripoll per participar i confiar en aquesta suma d'esforços en benefici de la nostra població, de la nostra cultura i del nostre país. Per a simbolitzar aquesta suma, demanaré a Mons. Romà Casanovas de prèmer la primera entrada conjunta CIM + RMSMRipoll; i de continuar la bona entesa amb la propera restauració i acords de gestió de l'església parroquial de Sant Pere com a nou equipament cultural i centre expositiu del ric lapidari romànic del conjunt monàstic, el que serà un nou potencial cultural i turístic que oferirà Ripoll.

Finalment demanar al H Conseller Felip Puig, ja veieu que els alcaldes sempre demanen, el suport institucional per a difondre des de la Direcció General de Turisme aquest producte de turisme cultural tan singular com és situar els origens, el bressol, de Catalunya al món i ajudar-nos a aconseguir les expectatives que hi tenim dispositades. Des de Ripoll i el Ripollès confiem també en el nostre Govern en aquest repte.
Visca Ripoll i visca Catalunya