30/1/12

Acte inauguració obres restauració del claustre

Sigueu molt benvinguts/des a Ripoll, bressol de Catalunya
És un goig poder celebrar a la nostra vila aquesta inauguració de la restauració de les mènsules i els paraments del claustre del monestir de Santa Maria de Ripoll. Una obra que s’ha fet en diferents fases i que va començar l’any 2007.I tot això s’ha pogut fer gràcies a l’ajut de la Fundació La Caixa, la Conselleria, i la Diputació. Gràcies per invertir a Ripoll. hem de donar les gràcies al Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, que ha fet una gran feina, i als caps de servei, arqueòlegs, arquitectes, restauradors, tècnics... que ho han coordinat.

De ben segur en el marc d'aquest claustre mil·lenari, aquestes parets que ens envolten ens parlen d’uns “tempos” més relaxats i d’una manera de pensar més serena que la societat actual. Probablement si les parets poguessin parlar ens dirien que no és ni la primera ni la última vegada que aquest claustre s’ha de restaurar i de reinaugurar.

La restauració que avui inaugurem ha donat nova llum al claustre. Quan al segle XIX es va dur a terme la última renovació, tot just es començava a utilitzar el ciment pòrtland a casa nostra, era una novetat només per a les grans obres, i com que la cosa s’ho valia no s’hi van pas posar per poc, així que van col·locar ciment portland a tort i dret, tot simulant carreus. I és clar... potser era molt modern a la seva època, però aquest revestiment va enfosquir el claustre durant més de cent anys. Per sort avui n’hem recuperat la seva lluminositat inicial.

Ara tenim gairebé un nou claustre del qual en podem presumir, però algun dia -i ho dic públicament com alcalde i com a membre del Patronat del Monestir- ens agradaria poder tenir la possibilitat d'exposar també a Ripoll l'extraordinari conjunt de lapidari i capitells i altres troballes relacionades amb el Reial Monestir.Més enllà del valor patrimonial, avui també sense cap mena de dubte es fa possible una nova lectura de la història del Monestir i del seu Claustre, i per tant obrim de nou la porta a visitants, estudiosos, amants de la cultura i del patrimoni, al turisme... atrets per redescobrir un dels conjunts monumentals cabdals i referent en la història del romànic i de la cultura i civilització europees. I per tant baixant a preocupacions més materials i terrenals -com les que preocupen a un alcalde de poble- ha de ser un nou revitalitzador de l'activitat turística i de serveis per Ripoll i el Ripollès per a fer bullir l'economia local.

Per acabar, demanar també -l'alcalde només fa que demanar- públicament que les intervencions de restauració, manteniment i arqueològiques puguin continuar en el futur immediat, per tal d'anar completant la posada en valor del conjunt monàstic.

Moltes gràcies,

26/1/12

Ripollès Líders 2011

ELS PREMIS LÍDERS I LA COHESIÓ COMARCAL

fa un any, Corisa Media grup va crear els premis Líders amb la voluntat de premiar i reconèixer a persones o a col·lectius que d’una manera o altra haguessin contribuït a potenciar la nostra comarca. La iniciativa va tenir un gran èxit, amb la presentació de 120 candidatures i una gran participació per part dels votants. Enguany, en la seva segona edició, les 45 candidatures presentades han sumat prop de 30.000 vots, una xifra gens menyspreable en una comarca que té poc més de 26.000 habitants.
I és aquí on voldria anar a parar, a parlar de l’esperit de comarca. Sembla que quan es parla de potenciar les comarques es fa tan sols una llista de millora d’infraestructures –que evidentment també s’ha de fer-, però jo voldria anar més enllà. En un món cada vegada més individualista, estic convençut que ens cal urgentment buscar espais de col·laboració, és important crear un projecte comarcal comú, hem de sumar esforços entre pobles per promoure activitats i augmentar la cooperació. I això també s'aconsegueix amb iniciatives com la dels premis Liders del Ripollès.

Les comarques no són només un seguit de pobles més o menys propers geogràficament, sinó que hi ha quelcom intangible que ens hauria d’unir. La comarca som les persones; les milers de persones de tots i cadascún dels pobles; persones anònimes i persones que transcendeixen, voluntària o involuntàriament. Algunes d'aquestes persones avui són candidats/tes i finalistes d'aquests premis Lider 2012. Enhorabona a totes aquestes persones, empreses i entitats per la tasca que fan dia a dia.

Sota aquest esperit, tots junts hauríem de voler i hauríem de ser capaços de trobar continguts i plantejaments comuns que ens puguin satisfer i potenciar com a ripollesos/es del Ripollès. I ho demano conscient que no és fàcil ajustar els interessos de tots plegats, només ens cal fer una petita reflexió: des de Madrid es lamenten dels dictats imposats per Europa, des de Catalunya ens queixem del centralisme de Madrid, des de les capitals de comarca protestem pel centralisme de Barcelona, i des dels pobles de les comarques sovint es queixen del centralisme de la seva capital comarcal...

Des d’aquest punt de vista, Corisa media grup i els seus mitjans de difusió han fet des dels seus inicis una gran contribució a “la causa” comarcalista del Ripolles, el seu projecte empresarial és i ha estat d’àmbit comarcal. Mai s’ha plantejat si la notícia era menys important perquè sorgís del poble més petit del Ripollès. Tots els esdeveniments tenen un espai informatiu en els seus mitjans i són tractats amb seriositat i consideració.

La creació dels premis Líders va en la mateixa direcció, al reconèixer les 11 iniciatives, tan se val d’on siguin les persones, les empreses o les institucions. Tothom pot proposar-les i igualment tothom pot votar-les.

Així doncs vull agrair i felicitar públicament a Corisa media grup la seva idea i la seva iniciativa, desitjo que tingui èxit any rere any i que un cop més contribueixi a què conjuntament sapiguem valorar i estimar totes les iniciatives personals, empresarials, associatives o institucionals que representen la riquesa i la diversitat dels nostres pobles i del nostre Ripollès a través dels nostres “líders”.

9/1/12

Carta als Reis

Benvolguts reis Mags d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar,

Tots els ripollesos i ripolleses estem molt contents de rebre-us un cop més a la nostra vila, és un gran honor tenir-vos aquí. Sabem que esteu molt enfeinats, i tot i així heu vingut per rebre les cartes i les peticions dels nens i nenes de Ripoll, i els que estan aquests dies a Ripoll. També suposo i espero que també ens portareu alguna cosa als més grans, pares, mares, avis, àvies, besaris i besàvies...

Us haig de dir estimats reis Mags que gairebé tots els nens i nenes de Ripoll s’han portat força bé aquest any, si més no aquests últims dies... per tant us demano tots ells rebin algun regal de part vostra.

Com a alcalde de Ripoll també haig de fer-vos algunes peticions en nom de tota la ciutadania. Hem tingut un any una mica difícil, i tot i que sou reis mags, ja sé que no podeu resoldre tots els problemes del món i del nostre poble, però de tota manera per demanar que no quedi:

Us demanem per sobre de tot feina a Ripoll. Un lloc de treball digne per a tothom.

Ens agradaria també poder tenir la doble via de ferrocarril... i si això no és possible... que almenys els trens siguin una mica més puntuals i que ens posin els vagons nous que ens van prometre per aquest any.

Us demanem també que ens arreglin l’entrada a Ripoll per la C-17, us agraïm que aquest any ens hagueu portat els 4 carrils fins a Ripoll, ens han anat molt bé... però si poguéssiu fer-nos de mitjancers aniria bé que ens acabessin de fer les obres fins a l’entrada del poble per fer-la més digna però sobretot més segura.

Us demanem que ens concediu a tots perseverança, pau, paciència i solidaritat... i que en aquests temps difícils siguem capaços d’ajudar-nos els uns als altres amb generositat.

Per la nostra part ens comprometem a treballar plegats amb honestedat i rectitud. Volem servir al nostre poble i ens mena una gran il·lusió per complir els somnis dels ripollesos i ripolleses.

Estimats reis, un cop més us donem la benvinguda a Ripoll, porteu regals i joguines als nostres nens i nenes durant aquesta nit, que tingueu molt bon viatge de tornada cap a Orient, i no us oblideu de tornar l’any vinent, moltes gràcies Melcior, Gaspar i Baltasar!!!